17/2/11

Η άνοδος της στάθμης των υδάτων «θα απειλήσει» δεκάδες πόλεις έως το 2100

Έως και 180 παραθαλάσσιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απειληθούν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων έως τα τέλη του αιώνα, προειδοποιεί νέα έκθεση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι πιο ευάλωτες είναι το Μαϊάμι, η Νέα Ορλεάνη και η Βιρτζίνια Μπιτς, στο νοτιοανατολικό άκρο της Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις της ανόδου των υδάτων σε παράκτιες πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους, οι κατεξοχήν απειλούμενες περιοχές είναι όσες βρίσκονται κατά μήκος των ακτών του νοτίου Ατλαντικού και του Κόλπου του Μεξικού. Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Climate Change Letters, λαμβάνουν υπόψη την πρόβλεψη ότι η στάθμη των υδάτων των ωκεανών θα ανεβεί κατά ένα μέτρο έως το 2100.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα του Κέντρου Γεωλογικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών, υπολόγισαν πόση έκταση γης θα μπορούσε να χάσει καθεμία από τις πόλεις που μελέτησαν. Στο Μαϊάμι π.χ., μέσα στα επόμενα 90 χρόνια, το 10% της ξηράς θα μπορούσε να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υποστηρίζουν. Κατά μέσο όρο, λένε οι ερευνητές, η απώλεια θα ανέρχεται στο 9% της έκτασης δεκάδων παραθαλάσσιων πόλεων, ενώ το ποσοστό αυτό θα είναι μικρότερο για τη Νέα Υόρκη, τη Ουάσινγκτον και το Bay Area του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ άλλων.
Μιλώντας στο Reuters αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις μιας ανόδου της στάθμης των υδάτων, ο ερευνητής Τζέρεμι Ουάις από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα είπε ότι αυτές εξαρτώνται από την τοποθεσία των πόλεων, όπου θα μπορούσε να παρατηρηθεί διάβρωση ή ακόμη και βύθιση περιοχών. «Στο Μαΐάμι, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ακτές», λέει εξηγώντας πως η περιοχή που περιβάλλει την πόλη είναι επίπεδη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη. «Θα πρέπει να τους ανησυχεί το θέμα από πολλές απόψεις», προειδοποιεί.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι προβλέψεις της ομάδας του Ουάις βασίζονται στο -απαισιόδοξο- σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. «Δεν έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί συμφωνίες σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για ουσιαστική μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνεπώς επικεντρωθήκαμε στο σενάριο της ανόδου κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου, η οποία θα είχε αυτά τα αποτελέσματα». 
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες