ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

17/2/11

Τα κρανία που εκτελούσαν χρέη κούπας!

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ένα κρανίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κούπα; Κι’ όμως έχει γίνει και αυτό! Βρέθηκαν κρανία 14.700 χρόνων στη σπηλιά Γκάου στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Ωστόσο η κατάσταση και η μορφή τους υποδηλώνει ένα συμπέρασμα και μόνο. Τα κρανία αυτά χρησιμοποιούνταν ως κούπες σε διάφορες τελετουργίες, σύμφωνα με τις θεωρίες των παλαιοντολόγων.
Τα κρανία που εκτελούσαν χρέη κούπας!
Η περιοχή όπου έγινε η ανακάλυψη έχει δώσει και άλλα πολύ σημαντικά ευρήματα. Το 1903 βρέθηκε ένας ολόκληρος σκελετός, χρονολογούμενος περίπου 10.000 χρόνια πριν. Τα κρανία – κούπες πάντως ανήκουν σε παλαιότερη περίοδο.

Θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους Κρο Μανιόν, που ήταν κυνηγοί και συλλέκτες τροφής, ενώ είναι γνωστό ότι τρέφονταν και με ανθρώπινη σάρκα. Μάλιστα έχουν βρεθεί κόκκαλα ανθρώπων από τα οποία λείπει το μεδούλι, που σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούσαν όπως εμείς σήμερα τα κόκκαλα της σούπας.
Ερευνητής – παλαιοντολόγος που μιλά στο BBC αναφέρει ότι τα κρανία δεν ανοίχτηκαν για να φαγωθεί ο εγκέφαλος, γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους είναι ενιαίο. Η επεξεργασία του κρανίου δείχνει ότι το κόκκαλο είχε καθαριστεί για να γεμίσει με κάποιο υγρό, όπως κρασί, αίμα ή και φαγητό.
www.newsday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες