ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/2/11

Οι Αραβικές αγορές έχασαν 49 δισ. δολ. λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο

Απώλειες ύψους 49 δισ. δολ. έχουν οι Αραβικές αγορές από την αρχή του έτους, λόγω της κρίσης που πλήττει την Αίγυπτο αλλά και την Τυνησία , όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο σημερινή έκθεση της εταιρείας "Κamco".
Η έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Κουβέιτ, επισημαίνει οτι ο αντίκτυπος της αιγυπτιακής κρίσης είναι τεράστιος, λόγω της  γεωγραφικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή.  Οπως μάλιστα επισημαίνει οτι η εν λόγω κρίση  "είναι διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008".
«Τις τελευταίες πέντε ημέρες του Ιανουαρίου οι χρηματοπιστωτικές αγορές του Αραβικού κόσμου, έχασαν περίπου 49 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 5%,  για να φθάσει η αγοραία αξία έως 942 δισεκατομμύρια δολάρια" αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η κατάσταση φόβου και πανικού  έπληξε τους επενδυτές λόγω της πολιτικής
κρίσης στην Αίγυπτο και την Τυνησία,  και  θα επηρεάσει αρνητικά τις χώρες, καθώς έπεσαν και οι ξένες επενδύσεις κατά την ίδια περίοδο."
Οι πρόσφατες αρνητικές "βαθμολογίες" των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την Αίγυπτο, που αναμένεται να γίνει χειρότερη, θα οδηγήσει σε  επανεξέταση της κατάταξης και των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής,  θα επηρεάσει το κόστος του δημόσιου χρέους και την ικανότητα των χωρών αυτών να δανειστούν από τις ξένες αγορές ".
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου που αγγίζει πάνω από 100  δολάρια το βαρέλι και ο φόβος λεισίματος της διώρυγας του Σουέζ που χρησιμοποιούν καράβια για να μεταφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα υπογραμμίζονται ιδιαίτερα στην εν λόγω έκθεση.
Κάνοντας μια ανασκόπηση των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι σαφές ότι η αιγυπτιακή αγορά έχει χάσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, περίπου 15 δισ. δολ., ότι οι ζημίες κατά την τελευταία εβδομάδα στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας ηταν τεράστιες, με το χρηματιστήριο να έχει χάσει το 20,3 δισ. δολ. ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2011.
Όσο για τα Χρηματιστήρια στο Κουβέιτ, στο Ντουμπάι, στο Αμπού Ντάμπι, έχουν μειώσει το ποσό της συνολικής αξίας της αγοράς κατά 7,4 δισ. δολάρια.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες