ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/2/11

Bιολογικά και χημικά όπλα έχει ο Καντάφι, σύμφωνα με πρώην υπουργό του

Λίβυος πρώην υπουργός προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας. Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.
«Τελικά, όταν πιέζεται πραγματικά μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Πιστεύω ότι ο Καντάφι θα κάψει όλα όσα έχει αφήσει πίσω του», είπε χαρακτηριστικά ο Τζαλίλ. Το καθεστώς της Λιβύης διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μουστάρδας. Το 2003 ο Καντάφι συμφώνησε να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών και χημικών όπλων και κατέστρεψε περίπου το 50% των όπλων αυτών, αλλά πιστεύεται ότι έχει αποθηκεύσει 9,5 τόνους αερίου μουστάρδας.
Το ενδέχομενο επέμβασης στην Λιβύη εξετάζει η Δύση
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες
της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, με θέμα συζήτησης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το «φάσμα των επιλογών» που έχουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Λιβύη. Ο Ομπάμα μίλησε ξεχωριστά, με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες πού υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β.Αφρικής» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών. Ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση διέψευσε την είδηση ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι νεκρός, όπως τόνισε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από τη φήμη που κυκλοφόρησαν έμποροι πετρελαίου πως ο πρώην συνταγματάρχης πυροβολήθηκε, σε μία προσπάθεια να πετύχουν να πέσουν οι τιμές του μαύρου χρυσού. Ο αξιωματούχος ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον είχε λόγους να πιστεύει πως ο Καντάφι είναι νεκρός, αμερικανός αξιωματούχος (που δεν θέλησε να κατονομασθεί) απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά «όχι».

Η Λιβύη ζητά από την Μάλτα τα 2 μαχητικά της
Στη Λιβύη τώρα η κυβέρνηση ζήτησε επισήμως να της επιστραφούν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη, που προσγειώθηκαν την Δευτέρα στη Μάλτα και των οποίων οι κυβερνήτες αυτομόλησαν αρνούμενοι να καταστείλουν με πυρά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του μαλτέζικου ΥΠΕΞ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η Μάλτα δεν έχει απαντήσει ακόμη και δεν προσδιώρισε πότε κατατέθηκε το λιβυκό αίτημα. Όπως τόνισε τα δύο λιβυκά αεροσκάφη, τύπου Μιράζ, σταθμεύουν, φρουρούμενα, στο αεροδρόμιο. Οι κυβερνήτες τους, δύο σμήναρχοι της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και η υπόθεσή τους εξετάζεται, δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Ο Μουαμάρ Καντάφι στο χθεσινό διάγγελμά του είπε ότι για ότι συμβαίνει στη χώρα, την ευθύνη την έχουν οι πολίτες. «Είναι επιλογή σας» δήλωσε κατηγορώντας ταυτόχρονα την Αλ Κάιντα «ότι δίνει χάπια στους νέους».
Ο Λίβυος ΥΠΕΞ αρνήθηκε, από την μεριά του την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. «Απαιτούμε από την Ελβετία να αποδείξει ότι ο αδελφός του ηγέτη μας έχει κεφάλαια η τραπεζικές καταθέσεις στις τράπεζές της ή σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ό Λίβυος υπουργός ο οποίος επιφυλάχθηκε των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας του απέναντι στην ελβετική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για εχθρότητα απέναντι στη Λιβύη και τον ηγέτη της Μουάμαρ Καντάφι.

Ξυλοδαρμό και βασανιστήρια καταγγέλλουν οι επαναπατρισμένοι Αιγύπτιοι
Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι έχουν επαναπατρισθεί από τη Λιβύη, τόνισαν σήμερα μετά την επιστροφή τους στο Κάιρο πως υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια έπειτα από το κατηγορώ του γιού του Μουάμαρ Καντάφι κατά της Αιγύπτου ότι βρίσκεται πίσω από την εξέγερση στη χώρα του.
Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου, οι Αιγύπτιοι τόνισαν στους δημοσιογράφους πως οι λιβυκές αρχές προσπάθησαν να τους στρατολογήσουν για να συμμετάσχουν στην καταστολή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Καντάφι, που διοικεί τη χώρα επί 43 χρόνια. «Όταν αρνηθήκαμε μας κτύπησαν και μας βασάνισαν», τονίζει σχετικά ο Ασράφ Σάιντ.
«Ένοπλοι εισέβαλαν στα σπίτια των Αιγυπτίων, τους κτύπησαν και τους διέταξαν να φύγουν», εξηγεί ο Γαχία Ισλάμ, σχετικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τις κατηγορίες του γιού του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ κατά της Αιγύπτου και της Τυνησίας, ως ηθικών αυτουργών των κινητοποιήσεων του λιβυκού λαού. «Χρειάσθηκε να δωροδοκήσουμε τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, που ήλεγχαν κάποιους δρόμους στην Τρίπολη, για να μας επιτρέψουν να φθάσουμε έως το αεροδρόμιο», τόνισε άλλος Αιγύπτιος, τονίζοντας πως είδε πολλούς σορούς να κείτονται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ξυλοκοπήθηκε, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, από στελέχη των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας, που τους κτυπούσαν με ρόπαλα φωνάζοντάς τους «ψηλά το κεφάλι, είσθε Αιγύπτιοι», ένα σύνθημα που φώναζε το πλήθος κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο, που προκάλεσαν την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.
Πάνω από 25.000 Αιγύπτιοι έφυγαν από τη Λιβύη, ανακοίνωσε το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο που ελέγχει τη μετάβαση του αιγυπτιακού καθεστώτος. Κανονικά 1,5 εκατ. Αιγύπτιοι ζουν και εργάζονται στη Λιβύη.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες