ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/2/11

Ήρθαν για να μείνουν


Για μόνιμη διαμονή της δύναμης Frontex στην περιοχή του Έβρου, κάνει λόγο γνωστό κοινοτικό περιοδικό. Eρωτηματικά, ως προς την αποτελεσματικότητά της. Αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη που αρνούνται να αναλάβουν το κόστος

Στην πιθανή μονιμοποίηση της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης που απέστειλε η ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα των περίπου 200 συνοριοφυλάκων που απέστειλε η ΕΕ για να βοηθήσει στην περιπολία των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, αναμένεται να αποκτήσει το χαρακτήρα μόνιμης αποστολής.
Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του περιοδικού, η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί βραχίονα της Επιχείρησης "Ποσειδών", μία επιχείρηση η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex από το 2006, με αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων.
Παράλληλα αναγνωρίζεται το γεγονός ότι σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι δυνάμεις φύλαξης με τη λήξη της σημερινής αποστολής στις τρεις Μαρτίου, η λαθρομετανάστευση θα σημειώσει πάλι άνοδο.
Εντούτοις, λίγες ημέρες πριν, βελγικό περιοδικό είχε προχωρήσει στη διαπίστωση πως η παρουσία της Frontex έχει ουσιαστικά συμβολικό χαρακτήρα, για να γίνει σαφές πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης.
Επίσης, όπως σημειώνει το άρθρο, τα κράτη-μέλη φαίνονται απρόθυμα να παρατείνουν τη λειτουργία της έκτακτης αποστολής, καθώς αυτό καθιστά τη συνεισφορά σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό υποχρεωτική για την κάθε χώρα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Ιανουάριο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα στις 24 Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες