11/2/11

Εσωκομματικές βολές


Πυρά εκ των έσω και μάλιστα από ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Α. Κακλαμάνης, άσκησε κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης των "Πυρήνων".
Αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο λόγος, οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση "Πυρήνων της Φωτιάς".

Ο Α. Κακλαμάνης υποστήριξε την ανάγκη "δημοσιοποίησης της δίκης", με τον Χ. Καστανίδη να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο δικαστήριο δεν τα υπέδειξε ο ίδιος.
Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών, καθώς και χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.
"Πράγματι είναι πολύ δύσκολες οι σημερινές συνθήκες και νομοθετούμε εκ των πραγμάτων με βία, γι αυτό πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί για το πώς εφαρμόζονται οι νόμοι. Υπάρχει ύλη εκρηκτική στην κοινωνία και οφείλουμε εμείς να μην ανάψουμε το σπίρτο", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:
"Δεν πρέπει στα παιδιά 16, 17 ή 20 ετών να περάσει η αντίληψη που πέρασε με την δολοφονία Γρηγορόπουλου ότι το κράτος απειλεί τα ατομικά τους δικαιώματα".
"Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε εμείς πως θα γίνει η καταγραφή της κίνησης κάποιου και την ίδια ώρα ένας πολίτης που θέλει να πάει στα δικαστήρια να παρακολουθήσει μια δίκη, θα βρει την αίθουσα κλεισμένη από αστυνομικούς. Αυτά είναι πράγματα άλλων εποχών. Δεν ανήκουν σε αυτή την κυβέρνηση, σε εσάς, στο ήθος σας. Οφείλατε να πείτε στην προϊσταμένη της εισαγγελίας ότι η Πολιτεία αξιώνει τη δημοσιότητα της οποιασδήποτε δίκης", κατέληξε στην κριτική του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Χ. Καστανίδης είπε πως αν και κατανοεί και συμμερίζεται την αγωνία του κ. Κακλαμάνη, θεωρεί πως το παράδειγμα για τους "Πυρήνες της φωτιάς" δεν ήταν το καταλληλότερο.
"Δεν γνωρίζω να παραβιάζονται δικαιώματα στη δίκη", αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:
"Δεν υποδεικνύει ο υπουργός τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Γνωρίζω όμως ότι το δικαστήριο βρέθηκε προ ορισμένων καταστάσεων. Πρέπει και οι νεαροί που μαζεύονται στο δρόμο και λένε ότι παραβιάζονται δικαιώματα να ακούσουν την αλήθεια. Στο δικαστήριο βρέθηκαν μετά από τρεις βομβιστικές επιθέσεις, οι νεαροί εκείνοι".
Κατά τον κ. Καστανίδη, "το Δικαστήριο ήθελε να δικάσει υπό τις μεγαλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και γι΄ αυτό ζητήθηκε η επίδειξη και κράτηση της ταυτότητας. Δεν μπορεί να αποκαλεί την πρόεδρο του δικαστηρίου εξευτελισμένη, κάθε νεαρός".
Ο Α. Κακλαμάνης όμως δεν πείστηκε.
"Στο Στρασβούργο δεν θα λάβουν υπόψη τους ότι κάποιος αγενής βρίζει, αλλά γιατί ένας πολίτης όταν πάει σε ένα δικαστήριο του ζητάνε την ταυτότητα και βγάζουν αντίγραφο της. Την ανάγκη Δημοκρατίας υπερασπίζομαι και την ανάγκη να μην δίνεται λανθασμένο σήμα σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που αισθάνεται αποκομμένο", είπε ο πρώην πρόεδρος του Κοιυνοβουλίου.
"Το αποκομμένο τμήμα της κοινωνίας πρέπει να φροντίσουμε να το αποκλιμακώσουμε, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες. Έχω αντίρρηση ότι το δικαστήριο παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα. Πρώτος εγώ θα σπεύσω να εγγυηθώ τα δικονομικά δικαιώματα κατηγορουμένων αν παραβιαστούν", απάντησε ο υπουργός.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες