ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

17/3/11

Τα νέα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση να βρει τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ



"Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος" σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".

Παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εφέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.
Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους.
Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα "πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον": το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30% .
Στην χθεσινή έκθεση του ΔΤΝ ,ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη κοστολόγηση των μέτρων της περιόδου 2012- 2014 . Συγκεκριμένα το ΔΝΤ στην έκθεση του αποκαλύπτει τις προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης για το διάστημα 2012-2014 για την εξεύρεση τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ .
Αυτές είναι:
• Από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ 1%- 1,5% του ΑΕΠ ή 2,3 - 3,45 δισ. ευρώ
• Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος 2%-4% του ΑΕΠ ή 4,6 - 9,2 δισ. ευρώ
• Από την μεταρρύθμιση των κοινωνικών δαπανών 1%- 2% του ΑΕΠ ή 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ
• Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου 2% του ΑΕΠ ή 4,6 δισ. ευρώ
• Από τις αμυντικές δαπάνες 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ
• Από τη μεταρρύθμιση στην Υγεία 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ.
Επίσης προβλέπεται η κατάργηση άχρηστων δημόσιων φορέων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ο επανακαθορισμός προτεραιοτήτων για τις δημόσιες επενδύσεις.
Επίσης το ΔΝΤ ζητάει :
• την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ έως το 2015
• μαζί με την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού (ακόμα και με της σύγκρουση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα), την πάταξη της φοροδιαφυγής και την συρρίκνωση της παραοικονομίας.
Σύμφωνα με το ταμείο η περιουσία των ΔΕΚΟ ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ και εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς το φιλόδοξο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων τότε το ελληνικό δημόσιο θα έχει μια επιπλέον ελάφρυνση 18,5% του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος έως το 2020.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2013. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι εάν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο 2012 -2015 υλοποιηθεί κανονικά, τότε το χρέος θα μειωθεί κατά 16,5% του ΑΕΠ. Το αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης το χρέος μπορεί να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ προτού αρχίσει να μειώνεται από το 2013.
www.newscode.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες