ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

17/3/11

“Βουτιά” μέχρι και 25% στις τιμές των ακινήτων



Πτώση εμφανίζουν οι τιμές των ακινήτων από 20 έως και 25% τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως σε περιοχές του κέντρου και ημιαστικές περιοχές και κυμαίνονται μεταξύ 85 τμ και 100 τμ. Παρά την πτώση στις τιμές δεν παρατηρείται αντίστοιχη κινητικότητα από πλευράς αγοραστών λόγω της κακής ψυχολογίας της αγοράς που έχει δημιουργήσει η κρίση.  Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο Πρόεδρος του Μεσιτικού Συλλόγου Αθηνών κ.Γ Ρεβύθης "Κάτι κινείται στην αγορά αλλά δεν υπάρχει συνέχεια γιατί ο κόσμος έχει κακή ψυχολογία και φοβάται την οικονομική κρίση".

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο ήταν μειωμένο σε ποσοστό της τάξεως του 10% το κόστος κατασκευής ακινήτων. Όμως η μείωση αυτή δεν φαίνεται να έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου των κατασκευών, προβλέποντας ότι από το επόμενο εξάμηνο τα κοστολόγια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο κ. Μ. Χάτσιος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP SA που εξειδικεύεται σε κατασκευές και εκμεταλλεύσεις ακινήτων "Το κόστος κατασκευής είχε πέσει το τελευταίο χρόνο περίπου στο 10%. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑΚ ( Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων). Έτσι, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους. Κατά την εκτίμηση μου η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντας την να ανεβαίνει γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών που περιμένοντας τις εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή".
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς ακινήτων αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια υπάρχουν αδιάθετα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων - περίπου 70% - βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.
Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80 τμ έως 100 τμ στα μεν νεόδμητα σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει μάξιμουμ 2.000 ευρώ, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές ηλικίας από 10 έως 20 ετών κοστίζουν μάξιμουμ 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα σε περιοχές του κέντρου το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ.
Πτώση και στις κατασκευές
Κάθετη πτώση κατά 33,5% σημείωσε η παραγωγή στις κατασκευές στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, επιτείνοντας την ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση 33,5% έναντι μείωσης 21,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Newscode με πηγές ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες