ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

16/3/11

Φέσι 5,35 δις Δημοσίου σε ιδιώτες


Οφειλές 5,35 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Ένας στους τέσσερις φορείς εξακολουθεί να μη δίνει οικονομικά στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα στοιχεία εντείνουν την ανησυχία του ΔΝΤ

Σε 5,35 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2010, τη στιγμή που το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,07 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ποσό αυτό να είναι υψηλότερο, δεδομένου ότι το Δημόσιο καθυστερεί να βεβαιώσει, να αναλάβει και να εμφανίσει τις οφειλές του.
Στο μεταξύ, ένας στους τέσσερις δημόσιους φορείς εξακολουθεί να μη δίνει κανένα οικονομικό στοιχείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τους φορείς που απέστειλαν τα οικονομικά τους δεδομένα το Δεκέμβριο του 2010 να ανέρχονται
Οι οφειλές δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και νομικών προσώπων ανήλθαν σε 4,52 δισεκατομμύρια ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να επισημαίνει ότι τα 2,22 εξ αυτών δεν είναι χρέη των νοσοκομείων που δημιουργήθηκαν το 2010 σε 1.601 από τους 1.196.
Βέβαια, πέραν της γενικής κυβέρνησης, χρέη, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” έχουν και τα υπουργεία και οι περιφέρειες, με τις οφειλές τους να παρουσιάζουν άνοδο από τα 621 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο και τα 718 εκατομμύρια ευρώ το Νοέμβριο του 2010 σε 832 το Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Αυτά τα στοιχεία δικαιολογούν και την ανησυχία που εκφράζεται από την τρόικα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί αναποτελεσματική την οριζόντια περικοπή των κρατικών δαπανών στην οποία υποχρεώνεται να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών για να αντισταθμίσει την υστέρηση των δημοσίων εσόδων και τη σπατάλη στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες