13/3/11

Επιστρέφουν τα Πειραματικά Σχολεία


Σχέδιο νόμου θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα του θεσμού για την αναμόρφωση των Πειραματικών Σχολείων. Δείτε τι προβλέπει. Ο τρόπος εισαγωγής και οι όμιλοι μαθητών

Μετά από 30 χρόνια, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επαναφέρει τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αναβαθμίζοντας το θεσμό που είχε καταργηθεί από το 1980.

Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπεται η πλήρης αναμόρφωση του θεσμού, καθώς κρίνεται πως κακώς καταργήθηκε η σύνδεση όλων των Πειραματικών Σχολείων με τα πανεπιστήμια, αλλά και η ίδρυση νέων Πειραματικών Σχολείων σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα.
Βάσει του σχεδίου νόμου, τα σχολεία αυτά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", θα λειτουργούν από το 2012 με ξεχωριστό ωρολόγιο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας.
Στις ιδιαίτερες δράσεις τους προβλέπεται η δημιουργία ομίλων, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.
Οι όμιλοι θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα (την 8η και 9η ώρα), μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά.
Η καινοτομία στο νέο καθεστώς των Πειραματικών-Πρότυπων Σχολείων είναι ότι στους ομίλους αυτούς θα μπορούν να εγγραφούν και μαθητές που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής με σκοπό να δημιουργηθούν πυρήνες αριστείας.
Η εισαγωγή των μαθητών στα Δημοτικά Πειραματικά-Πρότυπα θα γίνεται μετά από κλήρωση, ενώ στα Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνεται μετά από εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες