ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/3/11

Φουκουσίμα το νέο Τσέρνομπιλ... Πυρηνικός εφιάλτης



ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ 3- ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΛΕΕΙ ΣΤΟ NEWSTODAY ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ GREENPEACE-ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ
Η γη άνοιξε στα δύο
Η γη άνοιξε στα δύο
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων. "Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη", δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.

Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας. Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.
Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.
Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστρεφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης ενός πυρηνικού δυστυχήματος όπως του Τσερνόμπιλ
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο χθες σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
"Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά", δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. "Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς", υπογράμμισε ο Καν.
Εξάλλου ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι, την οποία χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ακούστε τι δήλωσε στο Newstoday ο κ. Γρηγορίου Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace:

Ισχυροί οι Μετασεισμοί
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κινδυνεύουν από τους δυνατούς μετασεισμούς.
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2.

Μέχρι 10.000 μπορεί να φθάσουν οι νεκροί. Άλλες 600 σοροί ανακαλύφθηκαν στα βορειοανατολικά.
Τους 10.000 μπορεί να φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της Παρασκευής, μεταδίδει σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δε έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.800 νεκρούς.
Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.
Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

400 φορές πάνω από το κανονικό όριο τα επίπεδα ραδιενέργειας
Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.


Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.
Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Δείτε εδώ Live Ειδήσεις από το Sky News
Κάνουν χρήση θαλασσινού νερού-Πράξη απελπισίας την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί

Πράξη απελπισίας αποτελεί η χρήση θαλασσινού νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ατομικούς επιστήμονες.
Πολλοί ειδήμονες, στη συνομιλία τους με δημοσιογράφους, τονίζουν πως το πυρηνικό αυτό ατύχημα ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες.
«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.

Εκείνο που συνέβη στον αντιδραστήρα, είναι ότι τέθηκε πλήρως εκτός λειτουργίας η τροφοδοσία στα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής ψύξης (που εξασφαλίζεται από ντιζελογεννήτριες).
Αυτή η ολική βλάβη «θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αλλά από πολλών ετών αποτελεί μία πηγή μεγάλης ανησυχίας», εξηγεί ο Κεν Μπέρτζερον, φυσικός που εργάζεται σε μοντέλα εξομοίωσης ατυχημάτων σε αντιδραστήρες. «Βρισκόμαστε σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή», τόνισε.
«Το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στα προηγούμενα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα στον κόσμο.

«Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσέρνομπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον τετηγμένο αντιδραστήρα, τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.
«Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή», τονίζει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή αντιφατικών πληροφοριών για την κατάσταση στον αντιδραστήρα. Κατά τον ίδιον, η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, μετά την αποβολή ατμού από τον πυρηνικό σταθμό, επισημαίνει μία μερική τήξη του πυρήνα του.
«Αυτό έδειξε στους τεχνικούς πως οι ράβδοι των πυρηνικών καυσίμων είναι εκτεθειμένες, πως το επίπεδο των ψυχρών υδάτων έχει πέσει κάτω από το ύψος των ράβδων και πως αυτές έχουν αρχίσει να βράζουν απελευθερώνοντας Καίσιο», εξηγεί ο ίδιος.

Για τον Μπράντφορντ, «πρόκειται για ένα πλήγμα στις ενδείξεις για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος» για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς «η εικόνα ενός εκρηγνυόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα μπροστά στα μάτια μας μέσω της τηλεόρασης είναι πρωτόφαντη», τόνισε.
Μολαταύτα, για τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Ίαν Χόουρ-Λέισι, ο κίνδυνος μίας τήξης, ή μίας έκρηξης του αντιδραστήρα «μειώνεται ώρα με την ώρα, ενώ ψύχεται το πυρηνικό καύσιμο», όπως υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας στο δίκτυο CBS.

Ωστόσο η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

Τα επίπεδα ραδιενέργειες ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power Co (Tepco) στη Φουκουσίμα που έχει πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών και το επακόλουθο τσουνάμι και η εταιρία ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι υπάρχει "κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", μετέδωσε σήμερα Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.
Η εταιρία δεν εκτιμά ότι απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με ανακοινωθέν της.
Η Tepco ανέφερε ότι άρχισε να απελευθερώνει ατμό από αντιδραστήρα στο εργοστάσιο. Παρόμοια αύξηση της ραδιενέργειας είχε σημειωθεί όταν η εταιρία είχε επαναλάβει την διαδικασία σε άλλο αντιδραστήρα στο ίδιο εργοστάσιο.
Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 υπέστησαν βλάβη μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης τους και την διακοπή λειτουργίας των γεννητριών τους εξ αιτίας του σεισμού και του τσουνάμι την Παρασκευή. Το Σάββατο έκρηξη κατέστρεψε τμήμα του περιβλήματος του αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο εργοστάσιο. Τεχνικοί της εταιρίας χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση που ασκείται. Παράλληλα προέβησαν στην έκλυση ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως το καίσιο-137 (caesium-137).
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο.
Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πάνω από 200 σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα του τσουνάμι στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην επαρχία Μιγιάγκι της νήσου Χονσού.

Στην επαρχία Φουκουσίμα, μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.
Χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους νεκρούς στην Μιγιάγκι και για τους αγνοούμενους στη Φουκουσίμα, ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία βάσει πληροφοριών από την αστυνομία που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.






Ακούστε τι είπε για την επόμενη μέρα στο Newstoday, ο κ. Νίκος Μπινιάρης ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Τόκυο:



Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μιχάλη Πετράκη, η συνέπειες της έκρηξης δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμα, όμως οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστια πυρηνική καταστροφή η οποία θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων για πολλές δεκαετίες. «Οι επόμενες ώρες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες», συμπλήρωσε ο κ. Πετράκης.
Ακούστε την δήλωση του κ. Μιχάλη Πετράκη στο Newstoday:



Ακούστε πώς μας περιέγραψε την κατάσταση στο Τόκιο, Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου. Μεταξύ άλλων καυτηριάζει την ανυπαρξία οργάνωσης στην ελληνική Πρεσβεία.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newstoday.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας:

Ακούστε όσα αναφέρει ο κ. Νεμότο, υπάλληλος της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σχετικά με τον καταστροφικό σεισμό:

Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Asahi Shimpun, μας δήλωσε πως επικρατούσε χάος στο Τόκιο, όσον αφορά την ενημέρωση, καθώς έχουν καταρρεύσει πολλές επικοινωνιακές δομές τους.

Ακούστε πώς μας περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Σουμότο, δημοσιογράφος στο MBS

Το Newstoday προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να έρθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο αλλά αυτό δεν καταστεί εφικτό. Αρχικά βγήκε τηλεφωνητής και εν συνεχεία η τηλεφωνική σύνδεση δεν ήταν δυνατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες