ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

21/3/11

Πολεμική ζώνη η Μεσόγειος-β' φάση των επιχειρήσεων




Σε κατάσταση πολιορκίας παραμένει η Λιβύη, ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς από γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη στη Βεγγάζη. Λίγο μετά τις 22:00, σύμφωνα με το Reuters, ακούστηκε μία πολύ ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με επείγον τηλεγράφημά του, μετέδωσε ότι πυκνός καπνός βγαίνει από το ανάκτορο του Λίβυου ηγέτη, Muammar Gaddafi, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες, γίνονται εκτετάμενες ρίψεις αντιαεροπορικών πυρών.

Δείτε το video...



Kατάπαυση του πυρός ζήτησε το καθεστώς Gaddafi

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους για κατάπαυση του πυρός, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στρατιωτικός εκπρόσωπος του καθεστώτος Gaddafi.

«Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες για άμεση κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα αργά το απόγευμα (21.00 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε ο εκπρόσωπος, δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η ενέργεια αυτή είναι απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ενωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών», κατέληξε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του Ο.Η.Ε., Ban ki-Moon, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το καθεστώς Gaddafi θα τηρήσει τη δέσμευσή του για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του αμφισβήτησε τις προθέσεις του Συνταγματάρχη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το AFP, δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου Tornado, απογειώθηκαν λίγο πριν τις 21:00 από την βάση Trapani στην Ιταλία με προορισμό τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Αθέτησε τις υποσχέσεις ο Gaddafi-συνεχίζουμε τις επιθέσεις

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο συνταγματάρχης Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός την οποία αμέσως και παραβίασε», ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Λέμε λοιπόν ότι θα τον κρίνουμε πλέον από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

«Οι δεσμεύσεις του, όπως αυτές τέθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρες. Η δική μας αποτίμηση είναι ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις αυτές και έτσι εμείς θα συνεχίσουμε να εκτελούμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του λιβυκού στρατού ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το βράδυ σήμερα (21.00 ωρα Ελλάδας)

Δεύτερη νύχτα βομβαρδισμών

Πύραυλοι «Τομάχοουκ» εκτοξεύτηκαν, αργά το βράδυ, από υποβρύχιο του βρετανικού βασιλικού ναυτικού εναντίον στόχων του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων «Τομάχοουκ» κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στό πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ» αναφέρεται σε ηλεκτρονικά ταχυδρομημένη ανακοίνωση που υπογράφει ο Αρχιστράτηγος Τζον Λόριμερ.

«Εμείς και οι σύμμαχοί μας από τα άλλα κράτη , συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.

Οι Βρετανοί ήδη από το βράδυ του Σαββάτου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με αεροσκάφη τύπου «Τορνάντο» που μεταφέρουν πυραύλους «Στορμσάντοου». Συμμετέχουν επίσης υποβρύχια τύπου «Τραφάλγκαρ» εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ» ενώ στην περιοχή επιχειρούν κατασκοπευτικά αεροσκάφη της «RAF» καθώς και δύο φρεγάτες, η «Κάμπερλαντ» και «Γουέστμίνστερ».

Η περιορισμένη συμμετοχή των ΗΠΑ περιορίζεται σε τρία υποβρύχια εξοπλισμένα με πυραύλους «Τομάχοουκ» ενώ υποστηρίζουν τις γαλλοβρετανικές επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού στόχων, μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και παροχής πληροφοριών.



Ο Μουαμάρ Καντάφι απάντησε με απειλές κατά πάντων χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» ως σταυροφορία των χριστιανικών δυνάμεων κατά του Ισλάμ. Ανέφερε επίσης πώς θα εξοπλίσει τους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την επίθεση ενώ προειδοποίησε για κτυπήματα κατά όλων των χωρών στη Μεσόγειο οι οποίες συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και της Βρετανίας, οι γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν με τουλάχιστον 20 αεροσκάφη τύπου Rafale και Mirage τα οποία πραγματοποιούν από το μεσημέρι του Σαββάτου επιδρομές και προσβολές στόχων με ορμητήριο την βάση Σολενζαρά στην Κορσική. Παράλληλα στην δραστηριότητα αυτή συμμετέχει ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού με καύσιμα των γαλλικών μαχητικών. Στον κόλπο της Σύρτης σπεύδει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκώλ» το οποία αναμένεται να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις από την Δευτέρα με τα 15 αεροσκάφη που μεταφέρει .

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας είναι οι γαλλικές βάσεις στη Μασσαλία και το Ίστρ.


Χάρτης που απεικονίζει τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε Γαλλία, Ιταλία, Κορσική και Κύπρο




Χάρτης που δείχνει τον έλεγχο των πόλεων από τις δυνάμεις καθεστωτικών-
αντικαθεστωτικών πριν την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων. Με πράσινο: από δυνάμεις του Gaddafi, με μπλε: από αντικαθεστωτικούς και με πορτοκαλί: μαίνονται οι συγκρούσεις.

Θύματα

Η κυβερνητική πλευρά στη Λιβύη ανακοίνωσε πώς από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς καταμετρήθηκαν 64 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες, σύμφωνα με πήγες των υπηρεσιών υγείας της Λιβύης. Τα επιτελεία της Γαλλίας και της Βρετανίας καθώς και των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναφέρει τις δικές τους εκτιμήσεις μετά το πρώτο μαζικό κτύπημα.

Στόχοι

Στην πρώτη φάση της επιχείρησης επιλέχτηκαν 20 επίγειοι στόχοι στο έδαφος της Λιβύης που δέχτηκαν και τους 112 πυραύλους «Τομάχοουκ» που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Πέρα από τις γενικές αναφορές τα δυτικά επιτελεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει επίσημα τον απολογισμό τους για την αποτελεσματικότητα του πρώτου κύματος επιθέσεων. Κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι 20 αυτοί στόχοι αφορούσαν θέσεις αεράμυνας του Μουαμάρ Καντάφι.
/www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες