23/3/11

Οι WikiLeaks για την Κύπρο: «Ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον ΥΠΕΞ του»

  • Άνθρωπος με κομμουνιστική νοοτροπία ο Χριστόφιας
  • Δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας
  • Υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες είναι αντίθετες στη λύση
  • Οι εσωτερικές διεργασίες στην Κύπρο δυσκολεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να εργαστεί μέσα από τα σωστά κανάλια
Νέα συνομιλία των περιβόητων απόρρητων αμερικανικών τηλεγραφημάτων αποκάλυψε η Wikileaks. Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνομιλίες που περιέχονται στα απόρρητα αμερικανικά τηλεγραφήματα που αποκάλυψαν τα Wikileaks είναι αυτή της συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κ. Πωλίνας Λάμψα, με δύο πολιτικούς συμβούλους της αμερικανικής πρεσβείας στις 3 Δεκεμβρίου του 2009. Στη συνομιλία αυτή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι άνθρωπος με κομμουνιστική νοοτροπία και δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας.
Στο τηλεγράφημα, το οποίο φέρει την υπογραφή του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στάλθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι η κ. Λάμψα είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για διεθνείς σχέσεις και «άτυπη σύμβουλος του πρωθυπουργού Παπανδρέου.

"Ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης, στη συνέχεια του εγγράφου ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εκτιμήσεις της κ. Λάμψα για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, «ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον οποίο είχε συναντηθεί πρόσφατα θέλει να προχωρήσει στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού και εργάζεται γι’ αυτό μαζί με την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ομάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες είναι αντίθετες στη λύση και θα εργαστούν σκληρά εναντίον της επανένωσης του νησιού. Ο Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται μέλη της δικής του συμμαχίας. Η Λάμψα τον περιέγραψε ως άνθρωπο που έχει κομμουνιστική νοοτροπία και γι’ αυτό οι συνομιλητές του πρέπει να διαβάσουν “μεταξύ των γραμμών”, τα μηνύματα δεν είναι σαφή».
Ο Αμερικανός πρέσβης, στο απόρρητο τηλεγράφημα, αναφέρει πως «η Λάμψα είπε ότι οι εσωτερικές διεργασίες στην Κύπρο δυσκολεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να εργαστεί μέσα από τα σωστά κανάλια. Ως παράδειγμα, η Λάμψα είπε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό Εξωτερικών του και, ως εκ τούτου, τα ελληνικά μηνύματα που περνάνε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου δεν θα έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση. Ωστόσο, ο Χριστόφιας ποτέ δεν θα υποβαθμίσει δημοσίως τον υπουργό Εξωτερικών Κυπριανού και γι’ αυτό τα μηνύματα συνεχίζουν να αποστέλλονται μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών».
Ο κ. Σπέκχαρντ, γράφει η "Καθημερινή", χαρακτηρίζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως «κατά την Λάμψα χρειάζεται μια επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί ορισμένα πρόσωπα στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο είναι εναντίον της λύσης του Κυπριακού. Ειδικότερα η Λάμψα ανέφερε τον όμιλο Μπόμπολα (που συμπεριλαμβάνει το “Εθνος”, το “Πρώτο Θέμα”, τη “Μακεδονία” και τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA. Στην άλλη πλευρά, η Λάμψα ανέφερε ότι ο όμιλος Λαμπράκη και ορισμένα στοιχεία που συνεργάζονται με την “Καθημερινή” είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την επίλυση της κυπριακής υπόθεσης».
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες