ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/4/11

Ανάπτυξη αλλά εκτίναξη ανεργίας βλέπει το ΔΝΤ


Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% για το 2011 και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα από το 2012, με ανάπτυξη 1,1%, προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανεργία ύψους 15% φέτος και το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας δύσκολα τα δημοσιονομικά προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ανάπτυξη αλλά εκτίναξη ανεργίας βλέπει το ΔΝΤ
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% (με την ύφεση το δ' τρίμηνο να περιορίζεται σε 0,6%) πριν επιστρέψει το 2012 σε ανάκαμψη 1,1% (που θα κυμαίνεται το τελευταίο τρίμηνο σε +1,6%).

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αγγίξει φέτος το 14,8%, που θα αυξηθεί σε 15% το 2012.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το ΔΝΤ διαπιστώνει μεν σημάδια αντιστροφής των αρνητικών τάσεων στις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές, επισημαίνει όμως πως τα δημοσιονομικά τους προβλήματα παραμένουν ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.
Μάλιστα, παρά τη σχετικά μικρή συνεισφορά της ευρωπαϊκής περιφέρειας (πλην, βεβαίως, της Ισπανίας) στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα σημαντικά επίπεδα διασύνδεσής της με τις «κεντρικές» ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάκαμψη επιβαρύνοντας, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ακόμη και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ βλέπει ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, με τις ισχυρές οικονομίες να επιβαρύνονται από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας ενώ οι αναπτυσσόμενες βιώνουν οικονομική «άνθηση»: Η Κίνα αναμένεται να ηγηθεί της φετινής ανάκαμψης με 9,6% και έπειτα η Ινδία με 8,2%, ενώ η φετινή ανάκαμψη προβλέπεται στο 2,8% για τις ΗΠΑ και στο 1,6% για την Ευρωζώνη.
Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, τόνισε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδώσουν τα προγράμματα σταθεροποίησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο οποίος, μιλώντας στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι δεν είναι σωστό να περιμένει κανείς άμεσα αποτελέσματα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι και οι τρεις χώρες έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν πλήρως τα δάνειά τους.
/www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες