ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

15/4/11

Η «μυστήρια» περίπτωση του Khalifa Hifter

Ο Khalifa Hifter νόμιζε πως θα είναι ο άνθρωπος των Αμερικανών στη Λιβύη. Πέρασε τα τελευταία 24 χρόνια ζώντας σε καθεστώς προστασίας από τους Αμερικάνους σε ένα προάστιο της Virginia. Πριν από ένα μήνα, οι υπεύθυνοι του State Department και της  CIA τον αναζήτησαν προκειμένου να τους βοηθήσει να πολεμήσουν τον Καντάφι.
Σήμερα όμως, δηλώνει αγανακτισμένος, αφού οι Αμερικάνοι τον αγνοούν, όπως λέει. Οι αντάρτες χάνουν έδαφος, και οι εκκλήσεις του για βοήθεια, συναντούν αδιαφορία.
Παράλληλα, υπάρχει και ένα μυστήριο όσον αφορά στη θέση του στην ηγεσία
των αντικαθεστωτικών. Σε μια συνέντευξή του, είχε πει πως ορίστηκε επικεφαλής του στρατιωτικού τομέα. Η συνέντευξη είχε οργανωθεί από τον εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών, και έλαβε χώρα στο στρατιωτικό τους αρχηγείο. Σε ένα σχεδιάγραμμα μάλιστα, ο Hifter εμφανίζοντας ως ομοιόβαθμος του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν αντικαθεστωτικού Abdelfatah Younis, ο οποίος όμως επίσης παρουσιάζεται ως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των επαναστατών.
Το ζήτημα παραμένει αδιευκρίνιστο.  Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Fathi Baja επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο Hifter είναι διοικητής, αλλά κάτω από τον Younis. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Mustafa Gheriani, αρνείται ότι ο Hifter έχει κάποια ηγετική θέση, λέγοντας πως είναι απλά ένας ακόμη πολίτης. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Younis σε μια συνέντευξη τύπου.
Όλα αυτά τα μπερδέματα, μαζί με το γεγονός ότι ζούσε επί δυο δεκαετίες στις ΗΠΑ, καθιστούν τον Hifter μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες των γεγονότων της Λιβύης.
Ο υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του γκριζομάλλης 67χρονος Hifter, ήταν κάποτε ανώτατος στρατιωτικός, πριν διαφωνήσει με τον Καντάφι το 1987. Αρνείται πως δουλεύει για τη CIA, αλλά παραδέχεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον βοηθά συστηματικά. Από τη πλευρά της, η CIA, αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες σχέσεις της με τον Hifter.
Μιλώντας αποκλειστικά στα αραβικά, ο Hifter δηλώνει πως ο αληθινός πόλεμος θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ αναφερόμενος στον Younis, λέει πως «δεν του δίνει σημασία, αφού δεν έχει λόγο στο πεδίο της μάχης».
Όταν ο Hifter επέστρεψε στη Λιβύη στα μέσα Μαρτίου, πλήθη κόσμου τον υποδέχθηκαν ως ήρωα. Η Αμερική όμως δείχνει να αγνοεί τις εκκλήσεις του για εφοδιασμό και εξοπλισμό των επαναστατών, μάλλον επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει να εμπλακεί περαιτέρω. Όσον αφορά στον ειδικό απεσταλμένο του Ομπάμα στη Βεγγάζη Chris Stevens, δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Hifter.
Ο Hifter αυτομόλησε από τον στρατό της Λιβύης το 1987, όταν στη διάρκεια του πολέμου με το Τσαντ θεώρησε ότι ο Καντάφι τον ξεγέλασε και τον έστειλε στη φωτιά χωρίς καμία κάλυψη. Από τότε ζει στην Αμερική, υπό την προστασία, όπως λέει των Αμερικανών, αφού αποτελούσε και αποτελεί στόχο των Κανταφικών.
Στις 14 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τα συλλαλητήρια που οδήγησαν στη λιβυκή εξέγερση, υποστήριξε (από τις ΗΠΑ) στο διαδίκτυο τον ξεσηκωμό. Αμέσως, λέει, τον προσέγγισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και άνθρωποι της CIA. Ο Hifter τους ζήτησε μια σειρά από όπλα και εφόδια, που όπως πιστεύει, θα μπορούσαν να αναστρέψουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ των αντικαθεστωτικών. Μέχρι σήμερα όμως, οι Αμερικάνοι δεν του έχουν παραδώσει τίποτα. Το μόνο ξένο κράτος που εξοπλίζει τους αντάρτες είναι το Κατάρ.
Ως νεαρός στη δεκαετία του 1960, ο Hifter ήταν συμμαθητής με τον Καντάφι στη στρατιωτική ακαδημία. Και οι δυο τους είχαν εμπνευστεί από τον χαρισματικό Abdel Nasser της Αιγύπτου και τον παναραβισμό του. Αυτό ήταν που οδήγησε στην επανάσταση του 1969, και στην ανάληψη της εξουσίας από τον Καντάφι.
Πολλοί αντικαθεστωτικοί όμως, βλέπουν μια αλαζονεία στον Hifter, η οποία τους κάνει να αναρωτιούνται αν θα μπορεί να είναι διοικητής τους.  Ιδιαίτερα ανησυχητική βλέπουν τη στάση του απέναντι στον Younis, που παρά το ότι μέχρι πρόσφατα ήταν στενός συνεργάτης του Καντάφι, εν τούτοις έφερε πολλούς κομάντο στους αντάρτες, και ήταν αυτός που πυροδότησε την εξέγερση της Βεγγάζης. Τα  κακεντρεχή σχόλια του Hifter για τον  Younis, έχουν κάνει πολλούς να  αμφισβητούν το πρόσωπό του.
Όσον αφορά στο ποιος θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Καντάφι, ο Hifter δηλώνει αδιάφορος: «Δεν με νοιάζει το μετά. Το μόνο που θέλω τώρα είναι το κεφάλι του Καντάφι…», λέει.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες