ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ θα καθίσουν όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς, το μεγαλύτερο στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας. Στο πολυσέλιδο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής (θα παραδοθεί στις 20 Ιανουαρίου) θα καταγράφεται σωρεία παραβάσεων και παρανομιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία (ονόματα και ποσά), καθώς η έρευνα της Επιτροπής προσέκρουσε στο «τείχος σιωπής» που ύψωσαν τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες του εξωτερικού.
Οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής δηλώνουν εμβρόντητοι για την έκταση της διαφθοράς, μιλούν για μείζον πολιτικό ζήτημα και ομολογούν ότι όταν ξεκινούσαν τις έρευνες, δεν είχαν υπολογίσει το μέγεθος του προβλήματος. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας», λένε χαρακτηριστικά, κάτι που ίσως έχει να κάνει και με τις πιέσεις που δέχονται –ευθέως ή πλαγίως– από εμπλεκόμενους στην υπόθεση που φοβούνται τη λαϊκή κατακραυγή και το ενδεχόμενο παραπομπής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώην υπουργός, που έχει υπογράψει σε εκταμίευση για το C4I και επιστροφή εγγυητικών επιστολών, φέρεται να είπε σε βουλευτή-μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής: «Μην με πετάξετε στα σκυλιά»! Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Βαλυράκης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εν όψει της ανακοίνωσης του πορίσματος, ο κ. Βαλυράκης λέγεται ότι είχε σύσκεψη στις αρχές της εβδομάδας με τους κ. Καρχιμάκη και Αθανασάκη, με τον δεύτερο να του επισημαίνει ότι... «δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο με το Βατοπέδι».
Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο, να αποκαλυφθεί ποιοι πήραν τα χρήματα, να κληθούν να τα επιστρέψουν και να δικαστούν για όλες τις έκνομες πράξεις.
Το πόρισμα επρόκειτο να παραδοθεί στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά ζητήθηκε παράταση προκειμένου η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να μπορέσει να διαβάσει το αρχείο από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Ζήμενς και της γραμματέως Αικ. Τσακάλου. Το αρχείο αυτό αφορά την περίοδο μετά το 2005, ενώ από ορισμένους ζητείται να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο του αρχείου της εταιρείας για το χρονικό διάστημα πριν από το 2005.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για ειλημμένη απόφαση προς την κατεύθυνση κατάθεσης κοινού πορίσματος, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο προηγούμενων Εξεταστικών, όπου υπήρχαν πολλά και διαφορετικά πορίσματα, διότι αυτό θα προκαλέσει την οργή των πολιτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν οι διαπιστώσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν, θα επισημαίνεται, ενώ όταν η μειοψηφία (εν προκειμένω η ΝΔ) διαφωνεί, θα καταγράφεται με σαφήνεια, ώστε αφενός να υπάρχει ο αντίλογος στη θέση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) και αφετέρου να μπορεί ο αναγνώστης του πορίσματος να σχηματίσει σφαιρική άποψη για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ως προς τη στάση που θα τηρήσουν τα άλλα κόμματα, ο ΛΑΟΣ ενδεχομένως να προσυπογράψει το ίδιο πόρισμα, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν δικά τους πορίσματα.
Η μητέρα της διαφθοράς
Αφετηρία του πορίσματος θα αποτελούν οι προγραμματικές συμβάσεις
ΟΤΕ και ΟΣΕ με τη Ζήμενς το 1996 (θεωρούνται ως η «μητέρα της διαφθοράς»), επί κυβερνήσεως Σημίτη, και θα φθάνουν μέχρι σήμερα. Μέλη της Επιτροπής σημείωναν ότι ειδικά η σύμβαση με τον ΟΣΕ ήταν... «μοντέλο διαφθοράς», ενώ επισημαίνουν ότι αν τότε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε υιοθετήσει την τροπολογία που είχε προτείνει ο Χ. Καστανίδης, η έκταση του σκανδάλου θα ήταν σημαντικά περιορισμένη και η χώρα δεν θα έφθανε σήμερα σ' αυτό το σημείο. Οι διαπιστώσεις θα αφορούν τις πάσης φύσεως συμβάσεις που υπέγραψαν όλα αυτά τα χρόνια τέσσερα τουλάχιστον υπουργεία: Άμυνας, Δημ. Τάξης, Μεταφορών και Οικονομικών. Θα επισημαίνονται σκανδαλώδεις αποφάσεις, σωρεία παρατυπιών και, πέρα από τους διοικητές των οικείων ΔΕΚΟ, θα αποδίδονται ευθύνες και στους προϊσταμένους τους υπουργούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανακόψουν ή να ματαιώσουν μια προμήθεια, αλλά δεν το έπραξαν. Οι συγκεκριμένοι θα φωτογραφίζονται σαφώς, με συνέπεια καμιά δεκαριά πρώην υπουργοί και πολλοί περισσότεροι διοικητές (οι πληροφορίες μιλούν για τρανταχτά ονόματα) να βρεθούν ένα βήμα πριν από την πόρτα των Δικαστηρίων.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις (προτάσεις) της Επιτροπής θα είναι η προώθηση από την κυβέρνηση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης βάσει της οποίας όλοι ανεξαιρέτως οι εμπλεκόμενοι σε συμβάσεις ή προμήθειες του Δημοσίου με τη Ζήμενς θα υποχρεούνται να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για την εξέλιξη των εισοδημάτων τους από το 1996 μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια θα γίνεται αντιπαραβολή με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτά δικαιολογούνται στην πορεία του χρόνου.
«Είναι η μόνη λύση για να επέλθει κάθαρση στο πολιτικό σύστημα», τονίζουν μέλη της Επιτροπής.
Ειδικότερα οι της ΝΔ θα καλούν στο πόρισμα τον πρωθυπουργό να συμβάλει στην προσπάθεια κάθαρσης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του ότι «είμαστε έτοιμοι να ματώσουμε», υπονοώντας ότι δεν θα συγκαλύψει τις ευθύνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όπως προαναφέραμε, το πόρισμα θα καταγράφει σκανδαλώδεις παρατυπίες και «αμαρτωλές συμβάσεις», επισημαίνοντας την άρνηση της Γερμανίας, αλλά και τραπεζών της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν να δώσουν στοιχεία και αποδείξεις. Εμμέσως μάλιστα θα ζητείται από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε κυβερνητικό επίπεδο, των παραπάνω χωρών ούτως ώστε να σπάσει το τείχος της σιωπής και να δουν το φως της δημοσιότητας ονόματα και ακριβή χρηματικά ποσά σ' ένα... πανόραμα της διαφθοράς. Παράλληλα θα γίνεται αναφορά για να κινηθεί κατά της γερμανικής εταιρείας και, βάσει των κοινοτικών κανονισμών περί διασυνοριακού εγκλήματος, να φθάσει μέχρι και στον αποκλεισμό της στο εξής από συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή έχει στείλει στον Εισαγγελέα 150 άτομα, χρηματιστές, φαρμακοβιομήχανους, ανώτατα στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, διαφήμισης κ.ά., που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Ζήμενς
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου