Την αντίθεση των πολιτικών αρχηγών στην κυβερνητική πολιτική διατύπωσαν την Τρίτη οι πολιτικοί αρχηγοί που συναντήθηκαν -πλην του Αλέξη Τσίπρα- με τον πρωθυπουργό. Στο κενό η πρωτοβουλία Παπανδρέου να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες.
Συναίνεση διαπίστωσε ο Παπανδρέου
Συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα, διαπίστωσε ότι υπάρχει, ο πρωθυπουργός, κατά τις συζητήσεις του, σήμερα, με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε από το απόγευμα μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ανελήφθη από τον ίδιο, προκειμένου να τους ενημερώσει και να συζητήσουν για τις σημαντικές εξελίξεις «πρώτα απ΄ όλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά και για «κρίσιμα εγχώρια ζητήματα».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς τα τρία, κατά τη γνώμη
του βασικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα οποία είναι:
Α. Η σταθεροποίηση, η δημοσιονομική τάξη και η σταθεροποίηση.
Β. Η σοβαρή εποπτεία και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Γ. Η ανάπτυξη ως βασικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε όλα αυτά, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν αντιρρήσεις από χώρες όπως η Γερμανία. Και εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι για να μπορεί, η Ελλάδα, να έχει φωνή, πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει την αξιοπιστία της. Υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι εθνική. Ζήτησε επίσης την ανάληψη ευθυνών από τον καθένα και συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε επίσης και τις αναφορές του κ. Σαμαρά ότι ζήτησε (ο πρωθυπουργός) έγκριση και συνενοχή. «Ούτε το ένα ζήτησα, ούτε το άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι ζήτησε το αυτονόητο, την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Όσο για τη συνενοχή, όπως είπε, αυτή προϋποθέτει και την ενοχή. Και τόνισε ότι είναι γνωστό ποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ και ο λαός την έχει καταλογίσει.
Εξήγησε, επίσης, στους πολιτικούς αρχηγούς, ότι το 2011 θα είναι μια χρονιά μεγάλων αλλαγών για τη χώρα και ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια, η οποία, όπως τόνισε είναι προσπάθεια της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Ενόψει όλων αυτών των αλλαγών, όπως, είπε, η κυβέρνηση προχωρά χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το πολιτικό κόστος, ή το «δήθεν», όπως είπε, πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς και άλλα θέματα με πρώτο απ΄ όλα αυτό της διαφάνειας, ζητώντας τη συνεργασία όλων των κομμάτων.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίζει απόψε η Βουλή, τόνισε ότι «είναι ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο». Και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα διαφωνούντα στελέχη να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούμε, τόνισε, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σήμερα, πριν, δηλαδή, έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σχετικά με το νομοσχέδιο που ψηφίζει η Βουλή, τόνισε ότι πολλές διατάξεις του είναι ξεκάθαρες, είχαν προαναγγελθεί και είχαν συζητηθεί δημοσίως, έστω και χωρίς να έχουν πάρει το μορφή νομοσχεδίου. Αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς ένα σημαντικό μέρος του επηρεάζει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τυχόν μη εφαρμογή του θα σήμαινε παρέκκλιση και πολλές συνέπειες για μισθούς, συντάξεις κλπ. Ο πρωθυπουργός έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς και άλλα θέματα με πρώτο από όλα αυτό της διαφάνειας, ζητώντας τη συνεργασία όλων των κομμάτων.
«Όχι» Σαμαρά στην οικονομική πολιτική
Ξεκάθαρο «όχι», όσον αφορά τη συναίνεση στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, άκουσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά, και έγινε σε καλό κλίμα, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, η οικονομία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κα.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν θα συναινέσει σε μία πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός ζητά από τη ΝΔ έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει.
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε στον Γιώργο Παπανδρέου την εκτίμησή του πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση, ζητώντας του παράλληλα να αλλάξει πορεία.
«Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα. Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί.Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης», τόνισε.
Ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ έχει τηρήσει μέχρι τώρα μια έντιμη στάση στηρίζοντας τα μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ . Σαμαράς έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, τον οποίο δεν πρόκειται να δεχθεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει «σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι «συνήθεις ύποπτοι": Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
Η ΝΔ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί στη βουλή προ ημερησίας συζήτησης για τα εθνικά θέματα και ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα θέματα αυτά, έκανε λόγο για «εξωφρενικές απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων- για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων, που μας δίνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας».
Στήριξη για τη σύνοδο κορυφής
Κατά τη συνάντηση ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε με τη θέση της ΝΔ πως η επόμενη βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως στηρίζει την ελληνική θέση στη μεθαυριανή Σύνόδο Κορυφής της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Παπαρήγα: Καμία συναίνεση με την κυβέρνηση
«Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Ή τώρα θα οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ή θα σκύψουν το κεφάλι», τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της για το πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ.
Η γ.γ. του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν το συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, όπως είπε, θα τα πουν και στη Βουλή στη συνεδρίαση το απόγευμα. Αντικείμενο, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, της συνάντησής της με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν να ενημερωθεί για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη.
Η κ. Παπαρήγα κατέστησε σαφές ότι είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαισιόδοξα, εκτίμησε ότι η κρίση θα κρατήσει και οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος θα οξυνθούν.
«Ακόμα και αν η κρίση ξεπεραστεί -πρόσθεσε- δεν πρόκειται να φτάσει (η οικονομία) στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν την κρίση και θα αφήσει συντρίμμια την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα ανοίξει ένας νέος χειρότερος κύκλος κρίσης» και συμπλήρωσε: «Ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος, τώρα ξεκινά».
Καρατζαφέρης: Δεν μπορώ να γίνω νεκροθάφτης της κοινωνίας
Τις αντιρρήσεις του για περαιτέρω περικοπές των μισθών, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις πολιτικές επιλογές στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την σαρανταπεντάλεπτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
«Ως ΛΑΟΣ δείξαμε σοβαρότητα, ψηφίζοντας το άρθρο 1 του Μνημονίου για να μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τώρα πετσοκόβονται οι μισθοί και δεν το αναγνωρίζουμε. Συμφώνησα στη συναίνεση, αλλά δεν μπορώ να γίνω τώρα νεκροθάφτης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα, και τα οικονομικά και τα εθνικά, που απασχολούν αυτή την περίοδο τη χώρα.
Τσίπρας: Mέρα ντροπής για το ελληνικό κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε πως «σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους Βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα».
«Εμείς θα είμαστε εδώ στη Βουλή και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες. Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταλήγοντας κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αύριο μαζικά «το παρόν «προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω, να δώσουν το παρόν στην απεργία, στις κινητοποιήσεις για να αναγεννηθεί η ελπίδα σε τούτο τον τόπο».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου