ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

15/12/10

Το Τσέρνομπιλ «ανοίγει» τις πόρτες του. Ελάτε άφοβα!


Το Τσέρνομπιλ «ανοίγει» τις πόρτες του. Ελάτε άφοβα!  
 
 
Μπροστά η πόλη. Στο βάθος το εργοστάσιο
«Θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι έγινε και ποια επίπτωση είχε στον ανθρώπινο πολιτισμό η τραγωδία του Τσέρνομπιλ; Δεν έχετε παρά να μας επισκεφτείτε από κοντά». Αυτό είναι το μότο της διαφήμισης της Ουκρανίας, η οποία για τουριστικούς λόγους ανοίγει την περιοχή μέσα στο 2011 χωρίς να υπάρχει ακόμη η επίσημη ημερομηνία.

Η ιστορία

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του εργοστασίου Τσέρνομπιλ που εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, είχε μολύνει τεράστια ακτίνα της Βόρειας Ευρώπης και ήταν χιλιάδες οι Ουκρανοί που μετακόμισαν κυρίως στις Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν τα επόμενα χρόνια ήταν απίστευτα.

Οι τερατογενέσεις ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο.

Εγκυμοσύνη χωρίς πρόβλημα, ήταν κάτι σπάνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια σύμφωνα με έρευνες του Ρωσικού Ινστιτούτου.

Ο καρκίνος χτύπησε σχεδόν κάθε οικογένεια των γύρω περιοχών.

Η μετανάστευση ήταν το μόνο μέσο διαφυγής των πολιτών που διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή η οποία... άδειασε.

Το σημείο του αντιδραστήρα καλύφτηκε από σίδηρο και τσιμέντο όπως και ένα κομμάτι της ζώνης αποκλεισμού. Η αποκαλούμενη ζώνη αποκλεισμού, είναι μία άκρως μολυσμένη περιοχή ακτίνας 48χλμ από τον αντιδραστήρα που εξερράγη, η οποία εκκενώθηκε και έκλεισε ερμητικά μετά τον απόηχο της έκρηξης.

Το σήμερα

Περίπου 2.500 εργαζόμενοι διατηρούν τα ερείπια του πυρηνικού εργοστασίου κλειστά και εργάζονται σε βάρδιες για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, λόγω κινητοποίησης στην περιοχή υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες που είχαν μετακομίσει και επιστρέφουν στα χωριά τους, παρά την κυβερνητική απαγόρευση.

Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες για να προλάβουν προσφέρουν ήδη περιηγήσεις στην περιοχή περιορισμένης πρόσβασης, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι οι εκδρομές είναι παράνομες και η ασφάλειά τους δεν είναι εγγυημένη ακόμη.

Το αύριο

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου για τις επείγουσες καταστάσεις Γιούλια Γιέρσοβα, δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της χώρας αναπτύσσουν τις ταξιδιωτικές τους διαδρομές και καταγράφουν τα πάντα αναλυτικά ώστε μέσα στο 2011 να είναι έτοιμο το πρότζεκτ που ετοιμάζουν. Καταγράφονται τα πάντα με λεπτομερή καταγραφή ώστε όταν το σημείο θα «ζωντανέψει» από τις επισκέψεις τουριστών, να είναι και ιατρικώς ασφαλής και άκρως ενημερωτικές οι βόλτες των επισκεπτών. Τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και για τους ξένους οι οποίοι με την διοργάνωση του EURO 2010 θα καταφτάσουν ορδές και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά το «στοιχειωμένο μέρος».

Η Υπουργός ωστόσο, δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσουν οι περιοδείες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να δούμε εκεί, εάν κάποιος ακολουθήσει την επίσημη γραμμή και δεν λειτουργήσει σαν αδέσποτος μακριά από την ομάδα," δήλωσε στο Associated Press η κυρία Γιέρσοβα.

Το νέο κέλυφος είναι 105 μέτρα ψηλό και έχει πλάτος 260 μέτρα. Ζυγίζει 20.000 τόνους και ολισθαίνει πάνω από το παλιό καταφύγιο με σιδηροδρομικές γραμμές. Η νέα δομή είναι αρκετά μεγάλη, τόση που μπορεί να στεγάσει την Παναγία των Παρισίων η το Άγαλμα της Ελευθερίας.Το συνολικό κόστος του έργου, που χρηματοδοτείται από διεθνείς χορηγούς, κοστίζει 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ουκρανική αξιωματούχο.

Ας ελπίσουμε, όλα να πάνε καλά μια και οι αναμνήσεις απο το συγκεκριμένο σημείο είναι, ίσως οι χειρότερες που έχει δει η ανθρωπότητα...


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες