ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

15/12/10

Λιγότεροι οι φοιτητές

Δραματική είναι η μείωση που καταγράφεται στις αιτήσεις εισαγωγής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χώρας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Όλα δείχνουν πως η οικονομική κρίση επηρέασε και τους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί πλέον.
Δραματική είναι η μείωση που καταγράφεται στις αιτήσεις εισαγωγής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χώρας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ φαίνεται πως η οικονομική κρίση επηρέασε και τους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί πλέον στην καταβολή διδάκτρων για την ολοκλήρωση κύκλων σπουδών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους τέσσερις υποψηφίους σε σύγκριση µε το περσινό έτος δεν υπέβαλε αίτηση για την κλήρωση που θα οδηγήσει σε µία από τις 7.400 θέσεις που προσφέρει για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε κάποιο από τα 32 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του προγράµµατα
Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν 58.049 αιτήσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί 76.478 για τις 4.200 θέσεις φοιτητών των 6 προπτυχιακών προγραμμάτων και τις 3.200 θέσεις των 26 μεταπτυχιακών.
Οι υποψήφιοι θεωρούν ακριβό το κόστος σπουδών και δηλώνουν επιφύλαξη ως προς την ικανότητα αποπληρωμής, εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας και των περικοπών στους μισθούς.
Να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος πτυχίο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο απαιτείται να εξεταστεί επιτυχώς σε 12 θεµατικές ενότητες εντός τουλάχιστον τεσσάρων ετών, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικό κόστος 8.400 ευρώ ή 2.100 ευρώ τον χρόνο.
Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι και οι ήδη φοιτητές του ΕΑΠ που επιλέγουν πλέον να πάρουν µόνο µία ή δύο θεµατικές ενότητες τον χρόνο (ενώ µπορούν µέχρι τρεις), παρατείνοντας έτσι σηµαντικά το χρονικό διάστηµα των σπουδών τους, προκειµένου να κατορθώσουν να ανταποκριθούν οικονοµικά.
Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης του ΕΑΠ υπήρξαν πολλές διαµαρτυρίες φοιτητών τόσο για το ύψος των διδάκτρων, παρότι δεν θεωρείται, συγκριτικά, ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και για το εάν έχει δικαίωµα να εισπράττει δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές ένα δηµόσιο πανεπιστήµιο.
Ωστόσο, το τελευταίο ζήτηµα λύθηκε µόλις πριν από λίγες ηµέρες, καθώς µε απόφαση που εξέδωσε το ∆ιοικητικό Εφετείο Πατρών κρίθηκε συνταγµατική η σχετική διάταξη που αφορά την οικονοµική συµµετοχή των φοιτητών στις ιδιαίτερες δαπάνες που συνδέονται µε την εφαρµογή του συστήµατος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ύστερα από αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει φοιτητής του ιδρύµατος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες