ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/12/10

Πνίγηκε η μισή Ελλάδα

Εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και στο οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο στο νομό Ιωαννίνων από τη σφοδρή κακοκαιρία. Σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός. Ανεμοθύελλα χτύπησε το Μουζάκι και παρέσυρε στέγες.

 
 
 
Οι καταστροφές από τις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις των τελευταίων ημερών είναι εκτεταμένες παρά τη  μικρή ανάπαυλα δύο ημερών χωρίς βροχές. Από προχθες το απόγευμα άρχισε και πάλι να βρέχει, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκε τη Πέμπτη από την Olympic Air και η βραδινή πτήση από Αθήνα προς Γιάννενα και αντίστροφα.
Μάλιστα, η συγκοινωνία στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Πεδινής, έχει διακοπεί, καθώς τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα. Σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει, επίσης, διακοπεί η συγκοινωνία από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το βρόχινο νερό μεγάλες εκτάσεις, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.
Τα σοβαρότερα, μέχρι σήμερα, προβλήματα, εντοπίζονται στα οδικά δίκτυα Πωγωνίου, Λάκκας Αώου, Λάκκας Σουλίου, Τζουμέρκων (όπου υπάρχει και η καταστροφή της γέφυρας Γκόγκου) και στην περιοχή Κληματικά - Βαγενίτι- Σπήλαιο- Κοκκινόχωμα. Από το πρωί, μηχανήματα εργάζονται για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών.
Πλημμυρισμένες παραμένουν εκτάσεις στην περιοχή της Πεδινής και της Καστρίτσας, ενώ από την υπερχείλιση της λίμνης έχουν πλημμυρίσει ισόγεια οικημάτων στο Νησί και στην περιοχή «Βορειοηπειρωτικά» της πόλης, ενώ ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και σε τμήμα του Περάματος λόγω υπερχείλισης της τάφρου.
Χάος στο Μουζάκι
Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα σε Δαφνούλα, Ανήλιο και Μέτσοβο,  και στη περιοχή του Μουζακίου όπου οι ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια από τη κακοκαιρία είναι βιβλικές.
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα στο δήμο Μουζακίου, δημιουργώντας πολλά προβλήματα κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο, αλλά και σε οικίες στη Δρακότρυπα, την Οξυά, το Ανθοχώρι και τη Βατσουνιά.
Ιδιαίτερα στην Οξυά και το Ανθοχώρι, η κατολίσθηση είναι πολύ μεγάλη και κινδυνεύουν άμεσα οικίες που βρίσκονται ακριβώς από πάνω τους. Μάλιστα, ο δήμος Μουζακίου απέστειλε έγγραφο προς το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με το οποίο καλεί να επισκεφθεί κλιμάκιό του τον τόπο του προβλήματος, ώστε να γίνει αποτίμηση του προβλήματος και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Οι μηχανικοί του δήμου Μουζακίου, πάντως, σε συνεργασία με γεωλόγο επισκέφθηκαν τις περιοχές που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα, ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν. Τέλος, μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και σε στέγες οικημάτων από σφοδρή ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή Μουζακίου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποκολληθεί ολόκληρες στέγες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες των οικημάτων, όπως έχει γίνει στη Γελάνθη.
Τρίκαλα: Κατέρρευσε μαντρότοιχος 20 μέτρων
Οι ισχυροί άνεμοι συ συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις γκρέμισαν το πρωί μαντρότοιχο, μήκους περίπου 20 μέτρων, προς την πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη, στην πόλη των Τρικάλων.
Πρόκειται για το τμήμα του στρατοπέδου, που παραχωρήθηκε στον δήμο Τρικκαίων και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Δύο από τα αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα προς την πλευρά του μαντρότοιχου, καταπλακώθηκαν και υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.
Λίγη ώρα μετά την κατάρρευση έσπευσε στο σημείο συνεργείο του δήμου Τρικκαίων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έδεσαν κορδέλες, προκειμένου να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα, αλλά και να μη διέρχονται πεζοί από το παρακείμενο πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην κατάρρευση του μαντρότοιχου συνετέλεσε και η παλαιότητά του.
Εκτεταμένες καταστροφές και στην Ηλεία

Ζημιές σε στέγες σπιτιών, καλλιέργειες, θερμοκήπια και άλλες ιδιοκτησίες έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες.
Στη βορειοδυτική Ηλεία μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που έπληξαν οι ισχυροί άνεμοι, ήταν ευτύχημα που δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από τα αντικείμενα που παρέσυραν οι άνεμοι.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, με θυελλώδεις ανέμους να πνέουν στα πελάγη.
Εν τω μεταξύ, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, μαζί με στελέχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνει μία πρώτη καταγραφή των ζημιών και να παρασχεθεί βοήθεια σε όσους κατοίκους την είχαν ανάγκη.
Επιπλέον, λόγω της κακοκαιρίας, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Πρίνου  -Καβάλας και Κεραμωτής - Λιμένα Θάσου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους των δελφινιών για Αργοσαρωνικό, καθώς και για όλα τα πλοία από Λαύριο και στη γραμμή Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα.
Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Σαλαμίνα - Πειραιάς, ενώ το πρωί του Σαββάτου δεν πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο στη γραμμή Κυλλήνη - Ζάκυνθος.
Στο μεταξύ, η ΕΜΥ προβλέπει Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ως τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για όλο το Σαββατοκύριακο. Ήδη από το πρωί είναι αισθητή η αλλαγή της θερμοκρασίας, ενώ τα πρώτα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις παρουσιάστηκαν στη δυτική Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες