ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/12/10

Θέσεις εργασίας ή μαχαίρι μισθών

Ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δίνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου που θέτει το δίλημμα πως είτε θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας με κομμένους μισθούς, είτε θα καταργηθούν θέσεις και απασχόληση

 
Για ένα θερμό τρίμηνο εφτά μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αλλάξουν όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας εν γένει, ετοιμάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που αντιμετωπίζει το δίλημμα «μείωση μισθών ή θέσεων εργασίας».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός προέβλεψε ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 θα έχει ορατό αποτέλεσμα στην αγορά και σε θέσεις δουλειάς, ενώ έκανε λόγο για τις εργασιακές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 «Δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε πίσω, όχι μόνο στο προσεχές, αλλά και σε κανένα άλλο τρίμηνο», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση υπηρεσιών, απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, άρση των εμποδίων στον τομέα των επενδύσεων, νέες εργασιακές σχέσεις, αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι τα βασικά σημεία της ατζέντας του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «διαρθρωτικές αλλαγές που θα σημαίνουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως οδηγούν σε νέες ευκαιρίες».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τις προθέσεις της κυβέρνησης, απάντησε:
«Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζόμενων μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας. Αυτές οι εξελίξεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Το νέο πλαίσιο θα θεσπιστεί στις επόμενες εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ούτε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, ούτε το τέλος των συνδικάτων, τα οποία προφανώς θα συνεχίσουν να έχουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων».
Ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθειες που πρέπει να γίνουν και οι οποίες δεν θα αποφέρουν «μιζέρια, αλλά θα έχουν ορατό αποτέλεσμα σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Άρα, ναι, η προσπάθεια σίγουρα δεν σταματά και δεν πρέπει να σταματήσει με το τέλος του προγράμματος το 2013».
Ο νέος Προϋπολογισμός
«Το 2010, το έλλειμμα μειώθηκε έξι μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% του ΑΕΠ – που κατέληξε να είναι το έλλειμμα του 2009 μετά και την αναθεώρηση – στο 9,4% του ΑΕΠ. Η τεράστια αυτή μείωση – που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας, ούτε σε χώρα της Ευρωζώνης – βασίστηκε στη συνολική προσπάθεια και τις θυσίες όλης της ελληνικής κοινωνίας. Ο Προϋπολογισμός του 2011 έρχεται να συνεχίσει αυτή την πορεία, αλλά με ένα διαφορετικό πακέτο πολιτικών», υπογράμμισε ο υπουργός, ερωτηθείς για την επικείμενη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού και προσέθεσε:
Άρα, η συζήτηση επί του νέου Προϋπολογισμού είναι πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη, γιατί πρέπει να είναι μια συζήτηση ειλικρινής, χωρίς υπεκφυγές γύρω από το πώς βλέπουμε το παρόν και το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον αυτής της χώρας.
Η αύξηση του ΦΠΑ
Όσον αφορά την αυξημένη φορολογία και τα έσοδα που αυτή έχει επιφέρει από τις θυσίες όλων των Ελλήνων, ο ίδιος απάντησε ότι: «τα φορολογικά έσοδα και ειδικά τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν ανακάμψει πράγματι σημαντικά τους τελευταίους μήνες και μας φέρνουν πιο κοντά στην εκπλήρωση των αναθεωρημένων στόχων, που θέσαμε στην εισηγητική έκθεση για τον Προϋπολογισμό του 2011.
Και συνέχισε: «η πτώση στην αγορά, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων είναι η απεικόνιση της ύφεσης, αλλά κυρίως της έλλειψης ρευστότητας και πηγών χρηματοδότησης στην αγορά. Έχουμε εξαντλήσει και εξαντλούμε κάθε μέσο που είχαμε στη διάθεση μας.
Για τον συντελεστή ΦΠΑ στα προιόντα και τις υπηρεσίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, συνυπολογίζοντας και την πολιτική του αρμόδιου υπουργείου για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά, θεωρώ ότι θα έχει πολύ μικρή επίπτωση στις τιμές και στην κατανάλωση. Μικρές διορθωτικές κινήσεις κάνουμε σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να αποτρέψουμε πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, όπως ήταν η διετής αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία», κατέληξε.
Οι τράπεζες
Αναφορικά προς την τύχη των Τραπεζών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων στις Τράπεζες κατά 25 δισ., ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Όσον αφορά στην Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, ότι «είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα την βοηθήσει να μειώσει τα κόστη λειτουργίας της και να καταστεί ανταγωνιστική στην τραπεζική αγορά και στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ανακοινωθεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία φυσικά θα προχωρήσει, αφότου λάβει τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης|.

ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες