ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/12/10

"Όχι" από τους πρυτάνεις


Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να απορρίψουν το κείμενο αλλαγών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δείτε τα επιχειρήματά τους. Έρχονται κινητοποιήσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Οι πρυτάνεις, απέρριψαν το κείμενο των αλλαγών του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα ομόφωνα μετά από συνεδρίαση περίπου δέκα ωρών το Σάββατο στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Οι πρυτάνεις στο κείμενο που θα συντάξουν και θα περιλάβουν την απόφασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες  θα ζητήσουν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις, και θα εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

"Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας" αναφέρουν χαρακτηριστικά και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας.
Συγχρόνως τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δηλαδή σύγκλητος,πρυτανικό συμβούλιο.
Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο , όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του.
Συνεδρίαση σε τεταμένο κλίμα
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκατοντάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο και επειδή ήταν έκτακτη δεν υπήρξε εκπρόσωπος από το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό που επιδιώχθηκε μέσα από τη συνεδρίαση είναι η λήψη μιας ομόφωνης απόφασης, όπως ανέφερε το προεδρείο της Συνόδου. Μάλιστα, ο πρύτανης του ΠανεπιστημίουΠελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε την ανάγκη για τοποθέτηση με κοινές θέσεις των πανεπιστημιακών.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Παλλήκαρης, τόνισε πως οι ακαδημαϊκοί έχουν βασικές διαφορές με το υπουργείο τονίζοντας παράλληλα πως οι πρυτάνεις συγκλίνουν σε μια κοινή πρόταση.
"Δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον διαλόγου", σημείωσε ο κ. Παλλήκαρης αναφερόμενος στις πρόσφατες εγκυκλίους του υπουργείου στο θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια. Προσέθεσε δε πως θα υπάρξουν αναταραχές στα πανεπιστήμια αν παραμείνει το υπουργείο Παιδείας στις θέσεις του υπογραμμίζοντας πως οι πανεπιστημιακοί τον προηγούμενο Οκτώβριο απέρριψαν το βασικό κορμό των αλλαγών που πρότεινε το υπουργείο.
Αντίθετοι με τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο είναι και οι φοιτητές οι οποίοι ισχυρίζονται πως όλος ο ακαδημαϊκός κόσμος τίθεται κατά των αλλαγών που έχουν προταθεί καθώς –σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- καταλύεται ο δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας.
Σε απόσυρση των προτάσεων του υπουργείου καλεί το Ε.Μ.Πολυτεχνείο ώστε να γίνει διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στη συνεδρίαση επιτράπηκε η είσοδος αντιπροσωπείας φοιτητών και διδασκόντων όπως και να διαβάσουν ψήφισμα με τις συγκεκριμένες θέσεις των φοιτητών και των καθηγητών.
Τέλος και η (ΠΟΣΔΕΠ) έχει δηλώσει αντίθετη με τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες