ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

12/12/10

Μάχη σε τρία μέτωπα

Σκηνικό σύγκρουσης δημιουργείται μετά τις ανατροπές στα εργασιακά και στις ΔΕΚΟ, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με την αντιπολίτευση, αλλά και με την πλειονότητα των «πράσινων» συνδικαλιστών

Την πρόθεσή του να προχωρήσει χωρίς «αστερίσκους» στις ανατροπές που εξήγγειλε έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στους στενούς συνεργάτες του.


Μάχη σε τρία μέτωπα
Η σύγκρουση μετά τις αποφάσεις για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις ήδη έχει «καταχωρισθεί» ως αναμενόμενη στο πρώτο κύμα αλλαγών, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «ατζέντα» με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αποκρατικοποιήσεων δεν πρόκειται να προκαλέσει αναταράξεις, όπως η αρχική «προσταγή» του μνημονίου για τη μείωση στους μισθούς και στις συντάξεις.
Είναι βέβαια πασιφανές ότι το «μαχαίρι» στα εισοδήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις επιχειρησιακές συμβάσεις «προκαλεί» την κυβέρνηση για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους, ώστε να δημιουργήσει «αναχώματα» στις περαιτέρω αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τη διεύρυνση των μέτρων και στις λιγότερο προνομιούχες πληθυσμιακές ομάδες.
ΠροετοιμασίαΤο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για την «άγρια σύγκρουση» στους δρόμους, στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί πιέσεις για τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν τις χώρες της Ενωσης σε μια νέα πολιτική ανάπτυξης.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης με «πρωταγωνιστή» πάντα τον Γ. Παπανδρέου αφορά στην υιοθέτηση των προτάσεών του για τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες, των οποίων κλυδωνίζεται το οικονομικό οικοδόμημα - καθώς και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, που όμως παραπέμπεται για «λύση» από τον Γενάρη και μετά.
Το σίγουρο όμως είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα κι ότι παρά τη σκλήρυνση της στάσης ένθεν κακείθεν προ της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη πετύχει την πρόσβαση στον διάλογο με αντίκρισμα την επομένη της Συνάντησης. Κι αν υπάρξει εμπλοκή; «Το veto σου πρέπει να είναι εξαρχής αξιόπιστο, ώστε να μη χρειαστεί να το αξιοποιήσεις!» τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, θυμίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για την έκδοση ευρωομολόγων - ακόμη και για δημοψήφισμα, που τυπικά απηύθυνε στον Αλ. Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά στην καγκελάριο Μέρκελ για να θέσει τις «κόκκινες γραμμές».
Την ίδια ώρα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό και αναζητεί επιχειρήματα για τον διάλογο με τους πολίτες, που προειδοποιούν για σκληρή στάση. Αύριο και μεθαύριο η διαδικασία (κατεπείγουσα) στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται ότι θα δώσει βήμα στην... εκτόνωση, αφού αποφασίστηκε να συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί παρά τις αντιρρήσεις που θα καταγραφούν, αν και δεν αποκλείουν τα απρόοπτα. Η «πράσινη» παράταξη πάντως θυμίζει καζάνι που βράζει - με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν την υποχώρηση της κυβέρνησης από τις αποφάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη εισηγήθηκαν να υπάρξει σκληρή απάντηση (μέχρι διαγραφή αν χρειαστεί) σε συνδικαλιστές που βάλλουν ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης, αλλά υιοθετήθηκε η λύση των χαμηλών τόνων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Δεν ενισχύεις την ψυχολογία της πόλωσης» είναι το μήνυμα της Ιπποκράτους, με τον Μιχ. Καρχιμάκη να προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για να μη φτάσει στα άκρα η σύγκρουση. Βέβαια μετά την ψήφιση του νόμου δεν αποκλείεται η λήψη ακραίων μέτρων (διαγραφές) σε όσους κατά την κυβέρνηση ακολουθήσουν ακραία τακτική.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες