13/1/11

Ενοχλημένη η Γερμανία

Ακατανόητη χαρακτηρίζει η Γερμανία την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τις θηριωδίες των ναζιστών στο Δίστομο. Τι υποστηρίζει και τι θα επικαλεστεί η γερμανική πλευρά
Την αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απόφαση της Ελλάδας να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου, ενώ στην αντίστοιχη εκκρεμή δίκη, το γερμανικό κράτος θα επικαλεστεί το προνόμιο της ετεροδικίας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι "δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αναφορικά μάλιστα με προσφυγές κατά της Γερμανίας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "μάλλον θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους. Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια", καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ της Τετάρτης από τον Έλληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας - Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολούθως βγήκε στη δημοσιότητας σήμερα η ανακοίνωση για το σχολιασμό της εξέλιξης της υπόθεσης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες