ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

13/1/11



 Δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς και αντιδράσεις


Την έντονη δυσαρέσκειά της Τουρκίας και δη της θρησκευτικής κοινότητας της γειτονικής χώρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς σχετικά με τη μουσουλμανική θρησκεία, την οποία χαρακτήρισε καταστροφική λατρεία. Κάλυψη από την ιεραρχεία.
"Εκφραστή της ισλαμοφοβίας" χαρακτηρίζει το Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, σε ανακοίνωσή της με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.
Αφορμή υπήρξε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη στις 8 Ιανουαρίου με αφορμή τη βομβιστική ενέργεια μπροστά από εκκλησία στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Η Διεύθυνση υπογραμμίζει ότι "προκαλεί λύπη το γεγονός ότι σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι προσπάθειες διαλόγου και ανοχής μεταξύ θρησκευτικών ηγετών και μελών διαφόρων δογμάτων για την ανάπτυξη των θρησκευτικών ελευθεριών, ενώ έχουν βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο οι σχέσης καλής γειτονίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, κάποιος που βρίσκεται σε υψηλή θέση στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία λογική αξία και δεν μπορούν να επιδοκιμαστούν από καμία θρησκευτική διδασκαλία" ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ως δικαιολογία επί της ουσίας η "φρικιαστική αυτή επίθεση", για να ενατιωθεί στο τέμενος το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
"Δηλώνει (ο μητροπολίτης) ότι σε περίπτωση που κατασκευαστεί το τέμενος θα ανοίξει ο δρόμος για την κυριαρχία του Ισλάμ δια της βίας, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει το νόμο περί κατασκευής τεμένους και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπεύθυνοι για παρόμοια εγκλήματα φονταμενταλιστών ισλαμιστών, δείχνει ότι το εν λόγω άτομο δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα άλλα θρησκευτικά δόγματα και τους χώρους λατρείας".
Οι δηλώσεις του μητροπολίτη που προκάλεσαν τις αντιδράσεις
Συγκεκριμένα ο κ. Σεραφείμ είχε πει ότι "ο Μουσουλμανισμός αποτελεί καταστροφική λατρεία μη συμβατή με τας προβλέψεις του ισχύοντος εν Ελλάδι Συντάγματος, όπου εν άρθρω 13 καθιερούται η ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως αλλά σε θρησκευτικές παραδοχές, που δεν αντίκεινται στη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη....".
Σε άλλο σημείο, είχε προχωρήσει σε κριτική για τα σχέδια που θέλουν να κατασκευαστεί τέμενος στην Αθήνα λέγοντας πως "ο νόμος που εψηφίσθη δια την δημιουργία ισλαμικού τεμένους τυγχάνει οπωσδήποτε αντισυνταγματικός....".
Κατέληγε δε σημειώνοντας για την κυβέρνηση:
"Θα είναι υπεύθυνη παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών στην χώρα μας των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών".
Τι σκοπό έχει ο μητροπολίτης, αναρωτιέται η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος
Οι αντιδράσεις για αυτήν τη δήλωση ήταν πολλές και ποικίλλες. Από τις πρώτες εκείνη της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.
"Τι σκοπό έχει ο μητροπολίτης με αυτό το ανακοινωθέν; Άραγε αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει ακραίες ομάδες, προκειμένου να στοχοποιήσουν τους Μουσουλμάνους της επικράτειας";
Επίσης ρωτά αν η θέση του μητροπολίτη εκφράζει την επίσημη Εκκλησία και το ποίμνιο του Πειραιά.
Να σημειωθεί εδώ πως η ιεραρχία απέφυγε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη, άσκησε την κριτική της μόνο στις αντισημητικές δηλώσεις του.
Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση της ιεραρχίας έχει ως εξής:
"1.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία, καταδικάζει κάθε μορφη φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί τη βάσει φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, η άλλων διαφορών.
2.  Ειδικώτερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματά Της για τους Έλληνες που ακολουθούν την Εβραϊκή Θρησκεία.
3.  Τέλος, η Εκκλησία μας, κατά τα γεγονότα του Β´ Παγκοσμίου πολέμου, εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία, για να προστατεύσει τούς εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους από την ναζιστική επιβουλή.
4.  Στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, έκαστος Επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεών του, των οποίων φέρει την ευθύνη και την απόδειξη".
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες