ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/1/11

Εξι δισ. χρέος Ισπανίας στην Κίνα

Στο ποσό των 6 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ισπανίας, πρόκειται να αγοράσει η Κίνα, που κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας, αποκαλύπτει το Ρόιτερ. Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για αγορά χρέους Πορτογαλίας και Ελλάδας και ποντάρει στα ευρωπαΐκά ομόλογα
το πρακτορείο Ρώιτερ επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της εφημερίδας Ελ Παΐς αναφέρει ότι η Κίνα πρόκειται να αγοράσει χρέος σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου της Ισπανίας, ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να κάνει το ίδιο και με την Ελλάδα - χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό - σύμφωνα με τα όσα είπε σε κλειστή συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Λι Κεκιάνγκ, που θα φέρεται και ως ο διάδοχος του Γουέν Τζιαμπάο στο τιμόνι της χώρας, δήλωσε -σύμφωνα με το Ρόιτερ- σε συνάντησή του με κυβερνητικά στελέχη της Ισπανίας, ότι η χώρα του σκοπεύει να αγοράσει κρατικά ομόλογα, τόσο της Ισπανίας, όσο και της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ωστόσο όπως αναφέρει το πρακτορείο, επίσημα η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.
Όμως η εφημερίδα Ελ Παΐς γράφει ότι η είδηση διέρρευσε από ισπανό κυβερνητικό αξιωματούχο και είναι απολύτως αξιόπιστη.
Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γκάο Χουτσένκ, σε άλλη συνάντηση, δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα των τριών χωρών, καθώς όπως λέει εμπιστεύεται την ισπανική και την ευρωπαϊκή αγορά και εκτιμά πως θα ξεπεράσει την κρίση χρέους. Ο Γκάο συνόδευσε τον Λι στην επίσκεψή του στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα.
Σήμερα Πέμπτη, ο Λι αναχωρεί από τη Μαδρίτη, όπου βρέθηκε για ένα τριήμερο και θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Βρετανία και τη Γερμανία.
Η Ελ Παΐς καταγράφει σχετικές αναφορές που έκανε ο Λι στο θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δίνει συγκεκριμένους αριθμούς.
Αν και η εφημερίδα δεν επιβεβαίωσε από τον ίδιο τον Κινέζο αντιπρόεδρο το ποσό των 6 δισ., αλλά επικαλείται τον Γκάο, ο οποίος τόνισε ότι οποιαδήποτε συναλλαγή θα λάβει υπόψιν το χρόνο και τα μεγέθη στο θέμα του δημόσιου χρέους.  
Ο Λι από την πλευρά του, με άρθρο στην Ελ Παΐς τη Δευτέρα τονίζει ότι η κίνα εμπιστεύεται την ισπανική αγορά και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει δημόσιο χρέος της χώρας.
Η Ισπανία βρίσκεται σε ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, λόγω των φημών ότι πρόκειται να ακολουθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία και να καταφύγει σε δανεισμό από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Πάντως ενώ τα spreads και κατ'επ'έκταση τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας παραμένουν στα ύψη, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους παραμένει.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες