ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/2/11

Καλύτερο το «ντόπιο πρωινό»

Ενα πρωινό γεύµα που θα διέθετε γιαουρτόπιτα αντί για κέικ, παξιµάδι Κυθήρων αντί για φρυγανιές, σαλάµι Λευκάδας αντί ζαµπόν, ακόµη και στραπατσάδα αντί για οµελέτα θα µπορούσε να αποτελέσει το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό. Να ονοµάζεται µάλιστα «ντόπιο πρωινό», να είναι πλούσιο σε θρεπτικές αξίες και να προσφέρεται από καλά εκπαιδευµένο προσωπικό.

«Αν κάποτε αρκούσε στην Ελλάδα να προβάλλει τα µέρη που έλκουν τους ξένους, τώρα θα πρέπει να βρει πράγµατα πουέλκουν την καρδιά, το µυαλό και το στοµάχι τους», σχολίασε ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλος Γερουλάνος στο 7ο συνέδριο της σειράς IMIC, που διοργανώθηκε την περασµένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, µε θέµα «∆ίνοντας αξία στην εµπειρία του φαγητού». Και µε ποιον τρόπο θα µπορούσε να συµβεί αυτό, χωρίς η Ελλάδα να αντιγράψει ή να ακολουθήσει τις τάσεις που υποδεικνύουν οι ξένοι; συμφώνα με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου, η υπεραξία των προϊόντων έρχεται µόνο µέσα από τη µαγειρική. Οπως εξηγεί, η χώρα διαθέτει
µεγάλη ποικιλία προϊόντων κατάλληλα για ένα ξεχωριστό πρωινό. Σηµασία λοιπόν δεν έχει µόνο να καθιε ρωθεί η πίτα, γιατί σπανάκι και φύλλο διαθέτει και η υπόλοιπη Ευρώπη. «Το ζητούµενο είναι να καθιερωθεί η πίτα µέσα από τη γέµισή της. Γιατί να µην αντικαταστήσουµε το κέικ µε γιαουρτόπιτα, το µαλακό τυρί ∆ανίας από το κατσικίσιο κι ακόµα περισσότερο το µέλι Γερµανίας από το ελληνικό, κι ας κοστίζει περισσότερο; Ποιοτικά είναι καλύτερο», αναφέρει. Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο κ. Λαζάρου, λάθη και πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν οδήγησαν τη χώρα στο σηµείο να προσπαθεί βρει την «ταυτότητά» της, να αναδείξει τα ήθη και τις παραδόσεις της. Παράλληλα, εκτιµά ότι η αναβάθµιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι χώροι καφεστίασης και οι ξενοδοχειακές µονάδες θα µπορούσε να αποτελέσει τον πρώτο σύµµαχο προσέλκυσης ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα. «Ελπίζω να καταφέρουµε να ξεπεράσουµε τα εµπόδια που οι ίδιοι βάλαµε. Αναµφίβολα, χρειάζεται επιµονή, υποµονή και αναβάθµιση των υπηρεσιών ώστε να µπορούµε να πουλήσουµε ακόµα και ακριβότερα όσα προσφέρουµε», σηµειώνει.

η ελληνικη κουζινα, σύµφωνα µε τη διαιτολόγο - διατροφολόγο και επιστηµονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου Νίκαιας Αστερία Σταµατάκη, έχει πολλές συνταγές και τρόφιµα που θα µπορούσαν να σχηµατίσουν ένα γευστικό και ταυτόχρονα θρεπτικό πρωινό µε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μία από τις προτάσεις της, λοιπόν, ιδιαίτερα για τους χειµερινούς µήνες, θα συµπεριλάµβανε τον τραχανά, όπως συνέβαινε πριν από χρόνια στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. «Μια καλή λύση είναι η τραχανόσουπα, η οποία αποδίδει 108 Kcal στα 100 γραµµάρια. Είναι πλήρες γεύµα γιατί περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος αλλά και αρκετές φυτικές ίνες, αν έχει φτιαχτεί από σιτάρι. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, µαγνήσιο, φώσφορο, ρετινόλη, θειαµίνη», λέει. Μια δεύτερη επιλογή, κατά την κ. Σταµατάκη, είναι ψωµί ολικής άλεσης µε ταχίνι και µέλι συνοδευόµενο από ένα φρούτο ή έναν χυµό. Σηµειώνει µάλιστα πως το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σε καλά λιπαρά, σε βιταµίνη B1, B2, E, νιασίνη, σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σε συνδυασµό µε το ψωµί ολικής άλεσης δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Ακόµα, αποτελεί καλή πηγή σιδήρου όταν συνδυαστεί µε φρούτο ή χυµό πλούσιο σε βιταµίνη C, «διότι τότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου».

εκτοσ απο το ταχινι και τον τραχανά, η στραπατσάδα είναι η επόµενη πρόταση της διαιτολόγου που, όπως χαρακτηριστικά λέει, µπορεί να αποτελέσει έναν άξιο αντικαταστάτη της οµελέτας.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες