ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/2/11

Προσπάθεια να μην εκδοθεί ο Ασάντζ στη Σουηδία

Συνήγοροι του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ, θα προσπαθήσουν να πείσουν σήμερα, Δευτέρα, το δικαστή Χάουαρντ Ριντλ να εμποδίσει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό να καταλήξει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ο 39χρονος ειδικός στους υπολογιστές, ο οποίος έχει εξοργίσει την Ουάσινγκτον δημοσιοποιώντας χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα μέσω του ιστοτόπου που έχει συνιδρύσει, καταζητείται στη Σουηδία όπου δύο εθελόντριες του WikiLeaks τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Στη διήμερη ακροαματική διαδικασία που αρχίζει σήμερα στο δικαστήριο Μπέλμαρς στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, οι συνήγοροι του Ασάντζ θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πελάτη τους.

Η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το 2004 για να επιταχύνονται οι εκδόσεις υπόπτων μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι λόγοι που επιτρέπουν την απόρριψη ενός τέτοιου αιτήματος είναι πολύ περιορισμένοι -ανάμεσά τους είναι το ενδεχόμενο η έκδοση να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κατηγορούμενου ή το ένταλμα να έχει σφάλματα.

Ο Ριντλ δε θα εξετάσει την αξιοπιστία των στοιχείων σε βάρος του Ασάντζ, ο οποίος ζει στο αρχοντικό ενός υποστηρικτή του υπό μια μορφή κατ' οίκον περιορισμού αφότου αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το Δεκέμβριο.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του WikiLeaks πρόκειται να υποστηρίξουν, σύμφωνα με το περίγραμμα των επιχειρημάτων τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ότι το ένταλμα εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο Ασάντζ για τις πολιτικές του απόψεις και η έκδοσή του στη Σουηδία θα αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε να μεταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, οι ΗΠΑ να επιδιώξουν την έκδοσή του και/ή την παράνομη μεταγωγή του [στο έδαφός τους] όπου μπορεί να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή αλλού. . . υπάρχει κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποινή", σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει την υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων του Ασάντζ.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες