ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/2/11

NASA: Επιτέλους, ο ήλιος σε …3D! (pics + video)

NASA: Επιτέλους, ο ήλιος σε …3D! (pics + video)
Μπορεί πρακτικά να το γνωρίζαμε αλλά ¬–πλέον- έχει και την σφραγίδα της ΝΑΣΑ. Ο ήλιος είναι σφαίρα!!! Κι όμως αυτό που –εδώ και χρόνια- θεωρούσαμε αυτονόητο, εδώ και λίγες ώρες μπορεί να αποδειχθεί και στην πράξη.

Η ΝΑΣΑ μπόρεσε να φωτογραφίσει πανοραμικά αλλά και –αντίστοιχα- να τραβήξει βίντεο από τον ήλιο, που αποδεικνύουν το ακριβές σχήμα του και μπορούν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία που δεν ήταν γνωστά στους επιστήμονες –μέχρι σήμερα- για την… καρδιά του πλανητικού μας συστήματος.


Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της ΝΑΣΑ που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2006 η ΝΑΣΑ έστειλε στο διάστημα δύο δορυφόρους, με σκοπό να τραβήξουν αυτές τις φωτογραφίες.

Κάθε ένα από αυτά έφερε επάνω του τηλεσκόπια ειδικής τεχνολογίας (STEREO: Solar TErrestrial RElations Observatory), την οποία είχε δοκιμάσει σε άλλες περιπτώσεις με άλλες λήψεις.

Στόχος των δύο διαστημοπλοίων ήταν να βρεθούν με ακρίβεια το ένα απέναντι από το άλλο, έχοντας ενδιάμεσά τους τον ήλιο. Έτσι καλύπτοντας περίπου 470 εκατομμύρια χιλιόμετρα(!!!) βρέθηκαν στην ιδανική θέση και απαθανάτισαν τα δύο μισά του ήλιου.

Τις λήψεις αυτές η ΝΑΣΑ τις ένωσε με ειδική τεχνολογία και πλέον έχει στα χέρια της κάτι που αποτελούσε σκοπό τα τελευταία χρόνια.

Πίσω από αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται ο Έλληνας, Άγελος Βουρλίδας, μέλος της ειδικής ομάδας, που είχε στελεχωθεί για να φέρει εις πέρας αυτή την… αποστολή.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη στιγμή», τονίζει o ίδιος στην επίσημη ανακοίνωση της ΝΑΣΑ. Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε την ηλιακή δραστηριότητα σε τρισδιάστατη μορφή», συνέχισε, ενώ στάθηκε αρκετά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουμε» ταυτόχρονα και την –μέχρι χθες- …κρυφή πλευρά του ήλιου.

Τα δύο διαστημόπλοια θα συνεχίσουν στη τροχιά αυτή για ένα διάστημα και θα συνεχίσουν τα τραβούν λήψεις από τον ήλιο.

Ήδη, τα στοιχεία έχουν αρχίσει να τα επεξεργάζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι απλώς τονίζουν πως έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον ήλιο, κάτι που θα έχει αποτελέσματα αρκετά χρήσιμα για τον άνθρωπο…

Δείτε το βίντεο…



«Κατεβάστε» τις φωτογραφίες και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a010000/a010700/a010718/index.html

http://svs.gsfc.nasa.gov/vis/a010000/a010700/a010713/
www.sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες