ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/3/11

"Δημοκρατία της Μακεδονίας"


Επιβεβαιώνεται και επίσημα, δια στόματος Ν. Γκρούεφσκι, πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το ότι η χώρα του αποδέχτηκε την πρόταση Νίμιτς, για "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".


Ο Νίκολα Γκρουέφσκι επιβεβαίωσε και επίσημα ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποδέχτηκε την πρόταση που είχε υποβάλει ο Μάθιου Νίμιτς, για "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), ως ονομασία του γειτονικού κράτους.

Η πρόταση είχε κατατεθεί μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008.
"Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία 'Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)' και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση", δήλωσε ο Ν. Γκρουέφσκι.
Νωρίτερα, είχε γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς το ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία ο Σκοπιανός υπουργός σημείωνε ότι η ΠΓΔΜ αποδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας,
Τέλος, ο κ. Γκρουέφσκι σημείωσε ότι ακόμα και αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.
"Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σε αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση".
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει την πρόταση Νίμιτς.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρα, ο οποίος δήλωσε:
"Η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες.
Το ζητούμενο δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρουέφσκι τρία χρόνια μετά.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα.
Η Ελλάδα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε άρση του αδιεξόδου. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Εξακολουθούμε να αναμένουμε λύση που θα απελευθερώσει το ευρωατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα δημιουργεί πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας".
/news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες