1/3/11

ΙΣΤΑΜΕ: Τι είπαν Ταμβακάκης-Χρυσοχοίδης-Στουρνάρας-Δασκαλόπουλος

Για τους τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση και την αποφυγή της χρεοκοπίας αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά μίλησαν σημερινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με τίτλο «Το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι αυτήν την περίοδο τρέχει «ένα πακέτο στήριξης, πάνω από 10 δισ. ευρώ που ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά, παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, επανεκκινεί έργα δημόσιων υποδομών, ενισχύει την καινοτομία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατορθώσουν και πάλι να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Βασικός μηχανισμός θα αποτελέσει το ΕΤΕΑΝ - πρόκειται για την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ -, το οποίο θα λειτουργεί ως δίαυλος ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις παρέχοντας χαμηλότοκα δάνεια.
Εντός του Μαίου πρόκειται να βγεί στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ύψους 1,2 δισ., το όποιο σε συνδυασμό με τα προγράμματα του JEREMIE θα δώσουν σημαντική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα διατίθεται στην αγορά μέσω δύο τραπεζών ένα σημαντικό πρόγραμμα του JEREMIE για την ευνοϊκή δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 120 εκ. ευρώ.
Ανάπτυξη στην πράξη σημαίνει όμως, ότι και ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο ελαιοπαραγωγός για παράδειγμα ή ο ιχθυοκαλλιεργητής, να έχει κι αυτός πρόσβαση στη ρευστότητα. Πάλι μέσω του ΕΤΕΑΝ, το Μάιο ημιουργούνται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα διαθέσει 450 εκ. ευρώ, και το Ταμείο Αλιείας με πόρους ύψους 105 εκ. ευρώ.
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ ο υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης είπε ότι το 2010 αυξήθηκε η απορροφητικότητα του από 3% σε 18% και το 2011 θα τη διπλασιαστεί με κριτήριο την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Μάλιστα στο τέλος του 2010 εντάχθηκαν 11 μεγάλα έργα υποδομών στο ΕΣΠΑ, ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Ενώ σχετικά μετο νέο επενδυτικό νόμο είπε ότι «βάζουμε στοπ στις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις και παρέχουμε για πρώτη φορά ένα συνδυασμένο πλέγμα κινήτρων που περιέχει φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις και ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ.
Μέσα από τον Επενδυτικό Νόμο προκηρύσσουμε στις 15 Μαρτίου ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές και τα 650 εκ. ευρώ επιδοτήσεις».
Και για την στήριξητων εξαγωγικών επιχειρήσεων ανέφερε πως ήδη «τρέχει» πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατ. ευρώ για εξαγωγικές εταιρίες και το Μάιο μέσω του ΕΤΕΑΝ θα προκηρυχθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ και παράλληλα, αναδιαμορφώνεται και το θεσμικό περιβάλλον, ενώ ήδη ο ΕΟΤ, ο ΟΠΕ και το Invest in Greece προωθούν από κοινού για πρώτη φορά στο εξωτερικό τον τουρισμό, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας, τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Ταμβακάκης: Προτάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης τόνισε πως  υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε βασικούς μοχλούς ενός εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και, άρα, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου.
«Στους κλάδους αυτούς έχουμε ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο όμως έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι οι γρήγορες νίκες οι οποίες μπορούν να τρέξουν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και να μας δώσουν πίσω τη χαμένη αξιοπιστία μας είναι οι εξής:
1) Η αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
2) Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων
3) Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση-όχι μόνο ως κοινωνική ευθύνη αλλά ως επιχειρηματικό μοντέλο- και οι επενδύσεις σε ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα για τις πόλεις μας.
4) Το χωροταξικό -ξεκινώντας από την Αττική και έπειτα να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
5) Οι πράσινες επενδύσεις
6) Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και η στροφή της προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
7) Οι μεταφορές μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των λιμένων, καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορευμάτων της ΝΑ Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
8) Τουριστικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας π.χ. συνεδριακός τουρισμός, μαρίνες, παραθεριστική κατοικία
9) Η προώθηση των συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα σε όλους τους τομείς και δημόσια έργα.
Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, οι παραπάνω ενέργειες θα μπορούσαν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτελέσουν τους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
«Υπολογίζεται ότι αυτοί οι κλάδοι δυνητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 2% ετησίως» εξήγησε ο ίδιος.
Γ. Σουρνάρας: Αποφυγή στάσης πληρωμών
Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε ότι «η προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την αποφυγή της στάσης πληρωμών και την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας».
Κατά τον κ. Σουρνάρα, η διασφάλιση της επιτυχίας προϋποθέτει τη διαμόρφωση, επεξήγηση και επικοινωνία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού οράματος για την επόμενη δεκαετία, δηλαδή ενός νέου αναπτυξιακού και κοινωνικού προτύπου, απαλλαγμένου από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της διοικητικής επάρκειας των μηχανισμών εφαρμογής και παρακολούθησης, με την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, τη διευρυμένη χρήση έμπειρων εξωτερικών συμβούλων και τη δημιουργία ειδικού γραφείου διοίκησης των αλλαγών (Project Management Office) στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
«Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή περίπου παρόμοια με αυτή που απαιτείται σήμερα από τη Συμφωνία, στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα: Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε το 14,5% του ΑΕΠ το 1993 και μειώθηκε στο 3,1% το 1999» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας..
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής ανατιμήθηκε (δηλαδή η ανταγωνιστικότητα μειώθηκε) κατά 15% περίπου ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης τότε αντιπληθωριστικής συναλλαγματικής πολιτικής, εξουδετερώνοντας το επιχείρημα εκείνων που θεωρούν ότι το πρόβλημα σήμερα είναι η μη δυνατότητα ονομαστικής υποτίμησης του νομίσματος.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός παράγοντας ανάπτυξης στη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν οι επιχειρηματικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, αντανακλώντας κυρίως τη βελτίωση της εμπιστοσύνης» πρόσθεσε ο Στουρνάρας, εξηγώντας ότι «παρόμοιες δυνάμεις θα μπορούσαν να αναδειχθούν και σήμερα με μια και μόνο διαφορά: Τα επιτόκια δεν μπορούν να έχουν την πορεία της δεκαετίας του ’90, όμως σήμερα μπορούμε να έχουμε σημαντική βελτίωση, αντί χειροτέρευση, της ανταγωνιστικότητας με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας καθώς και με την αυστηρότερη εισοδηματική πολιτική».
Δ. Δασκαλόπουλος: “Το Αντιμνημόνιο δεν πείθει. Tο Μνημόνιο δεν αρκεί”
Το Μνημόνιο δεν αρκεί, καθώς η πρόκληση εθνικής επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε απαιτεί πολύ περισσότερα από εμάς, ενώ το Αντιμνημόνιο δεν πείθει, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Το νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα».
«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε αυτοτελές θέμα ούτε μόνο ένα τεχνοκρατικό ζητούμενο. Συνδέεται άμεσα με τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεων και πρακτικών που καθορίζουν τη δομή, τη λειτουργία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της κοινωνίας. Εξαρτάται δηλαδή, από την ανασυγκρότηση του τόπου μας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύγχρονης πραγματικότητας, του σύγχρονου ανταγωνιστικού κόσμου. Αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είχαν τεθεί ως αγωνιώδη, επίμονα θέματα προς αντιμετώπιση την τελευταία, τουλάχιστον, 10ετία" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες