ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/3/11

Πολιτικοί έτοιμοι για... μπίζνες

Μπορεί η Ρουμανία να φαίνεται ότι ξεπερνάει το σκόπελο της οικονομικής ύφεσης, αλλά ο βαθμός διαφθοράς πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων εξακολουθεί να προκαλεί τη μήνιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν η αποκάλυψη της καθημερινής εφημερίδας «Romania Libera» ότι αρκετοί βουλευτές της χώρας δεν αρνήθηκαν πρόσκληση ξένου επιχειρηματία για «μπίζνες», πρόσκληση που είχε σκηνοθετηθεί από την ίδια την εφημερίδα. Ο δημοσιογράφος της, Ντάνιελ Μπέφου, έστειλε SMS σε 460 βουλευτές και γερουσιαστές παρουσιαζόμενος ως επιχειρηματίας που εκπροσωπεί κεφάλαια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και καλώντας τους να συμμετάσχουν.
Οι απαντήσεις ήρθαν με SMS (63) αλλά και τηλεφωνήματα (άλλα 113), με τα οποία οι πολιτικοί ζητούσαν πληροφορίες. Συνολικά, πάνω από εκατό πολιτικοί συμφώνησαν άμεσα σε μία συνάντηση, ενώ μόνο δέκα βουλευτές δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ο νόμος τούς απαγορεύει να συνάψουν επιχειρηματικές σχέσεις.
Ο «ταχύτερος» ήταν ο σοσιαλιστής βουλευτής Ρόμπερτ Νεγκόιτα, ο οποίος τηλεφώνησε μέσα στο πρώτο λεπτό μετά τη λήψη του SMS. Ωστόσο «πρωταθλητής» αναδείχτηκε ο Βαλέριαν Βρέμε, βουλευτής και υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος PD-L. Ο Βρέμε τηλεφώνησε επτά φορές σε δυόμισι ώρες, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με τον υποτιθέμενο επιχειρηματία.
Αλλά φυσικά αυτά δεν είναι τα μόνα ονόματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία δεν δίστασε να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις απαντήσεις με ονόματα, ώρα επικοινωνίας, καθώς και τα πλήρη κείμενα των SMS(1). Σε αυτά βρίσκει κανείς τα πάντα: «Ας συνεχίσουμε τη συνομιλία μας από το προσωπικό μου τηλέφωνο», «Δεν μπορώ στις 14.30, γίνεται στις 14.00;», «Θέλετε να συναντηθούμε στο ΧΧΧ ξενοδοχείο για καφέ;».
Τα νέα έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου η Ρουμανία μαζί με τη Βουλγαρία εξακολουθούν να είναι τα μαύρα πρόβατα της διαφθοράς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που, τον περασμένο Δεκέμβριο, το ίδιο μιντιακό πείραμα έγινε και στη Βουλγαρία με αντίστοιχα αποτελέσματα.
Το εβδομαδιαίο περιοδικό «168 chasa» και το κανάλι bTV έστειλαν προσκλήσεις σε 38 βουλευτές -τυχαία επιλεγμένους από όλο το πολιτικό φάσμα- για τα εγκαίνια ενός πολυτελούς καταστήματος με την επωνυμία «Κλάους Μπάρμπι». Το όνομα του χασάπη της Λιόν, πιθανόν να προστέθηκε ώστε να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να καταλάβουν την παγίδα. Η πρόσκληση τελείωνε με τη σημείωση ότι στον εκλεκτό καλεσμένο επρόκειτο να προσφερθεί ένα πολυτελές κινητό τηλέφωνο μάρκας Vertu, τιμής γύρω στα 3.000 ευρώ. Ακόμα χειρότερα, η εκδήλωση προγραμματίστηκε την ίδια ώρα με μια σημαντική συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Πόσοι εμφανίστηκαν από τους 38; Οι 16!
Μετά την ανακοίνωση του σκανδάλου στη Ρουμανία και τον απόηχό του στις Βρυξέλλες, η χώρα αποφάσισε «ν' αντεπιτεθεί» την Τετάρτη, με τη σύλληψη 45 τελωνειακών υπαλλήλων που φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο λαθρεμπορίου τσιγάρων από τη Σερβία, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς. Και σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού, η κυβέρνηση έφερε ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο καταδικάζει τις «μάγισσες» (ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα του Δράκουλα) με πρόστιμο ή και φυλάκιση, εάν οι προβλέψεις τους δεν βγουν αληθινές. Οι μάγισσες και τα κάθε λογής μέντιουμ αντιδρούν και έτσι η κοινή γνώμη, τουλάχιστον, μπορεί να ξεχάσει το πολιτικό σκάνδαλο. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες