ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/3/11

Σε ρόλο «καλού Σαμαρείτη» η Μέρκελ




Ρόλο ρυθμιστή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις διεκδικεί ανοικτά η Γερμανία κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω στην Πορτογαλία, η οποία «φλερτάρει» με μια ενδεχόμενη είσοδό της στον μηχανισμό στήριξης της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).


Η Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους της ότι δεν δρα διασπαστικά, αλλά ότι επιθυμεί την ενότητα μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., πραγματοποίησε χθες μια επικοινωνιακή στροφή 180 μοιρών, εκφράζοντας απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή της προς τις χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου που εμφανίζουν κρίση χρέους.

Μιλώντας από το βήμα της γερμανικής Βουλής, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «μας παρουσίασε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει αβοήθητη την Πορτογαλία, μετά και την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες και με δεδομένη τη βαθιά κρίση χρέους που αντιμετωπίζει. «Το πακέτο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Socrates ήταν ''σωστό και θαρραλέο'' και οι εξελίξεις δείχνουν πόσο πολιτικό θάρρος χρειάζεται» πρόσθεσε.

Όλες αυτές οι δηλώσεις έγιναν μόλις λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η μάχη των Βρυξελλών.

Σκληρό παζάρι για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης

Ωστόσο, οι διθύραμβοι της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν κράτησαν για πολύ. Αυτό, τουλάχιστον, αποτυπώνεται από τις δηλώσεις που έκανε αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ: «Ήταν μια δύσκολη συζήτηση με τη Γερμανία στο τραπέζι».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό οικονομικό δίκτυο Bloomberg, η Μέρκελ αξίωσε τη δραστική περικοπή του αρχικού κεφαλαίου που θα έχει στη διάθεσή του ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ε.Ε., στα 16 δισ. ευρώ, όταν η αρχική συμφωνία της 21ης Μαρτίου στο Eurogroup προέβλεπε χρηματικό κεφάλαιο συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ.

«Η Γερμανία θεώρησε ότι ο συμβιβασμός που συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα ήταν επαχθής, καθώς θα έπρεπε να πληρώσει πολλά. Έτσι, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τον τρόπο αυτό» πρόσθεσε ο κ. Juncker, αφήνοντας εμμέσως να φανεί η ενόχλησή του για τις πιέσεις της κας Μέρκελ.

Στο «μικροσκόπιο» και η υπόθεση της Πορτογαλίας


Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, Πέδρου Πάσους Κουέλιου, τον διαβεβαίωσε ότι συμφωνεί με τους στόχους της Ε.Ε. για τη χώρα του, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του Α.Ε.Π. για το 2011, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

«Έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Και νέα υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

Ωστόσο, στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Γιουνκέρ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στον βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος «την πολιτική αβεβαιότητα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες».

Η ανακοίνωση της S&P ανέφερε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα υποβάθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες