ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/3/11

Τι «δώρα» θα μας φέρει;



Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που αναμένεται να διεξαχθεί κυρίως υπό τη σκιά της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και της υποβάθμισης κατά δύο βαθμίδες της Πορτογαλίας από την Fitch, αλλά και από τις εξελίξεις στη Λιβύη. Θα φέρει μαζί του ο Παπανδρέου επιμήκυνση και χαμηλά επιτόκια; Τι θα γίνει με την επαναγορά κρατικών ομολόγων;
Τι «δώρα» θα μας φέρει;
Τελευταία ενημέρωση:
(00: 54) Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Επίσης, συμφώνησαν να συνεχίσουν να δρουν κατά το δοκούν – πλέον και με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας – ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

(00:22) Συναντήθηκε ο Στέφαν Φούλε με τον Νικολά Γκρούεφσκι και συζήτησαν για την ανάγκη να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αλλά και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
(22:06)Οι χώρες Πολωνία, Βουλγαρία, Δανία, Ρουμανία, Μάλτα και  Κύπρος θα συμμετάσχουν στο «Σύμφωνο του ευρώ».
Στόχοι του Γιώργου Παπανδρέου είναι:

1.H επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα. Η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη σύνοδο, αλλά η ακριβής επιμήκυνση από τρία σε επτά ή σε δέκα, ή σε τριάντα χρόνια παραμένει αδιευκρίνιστη. Πάντως, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να το παρατείνει πέραν της επταετίας, αλλά μπορεί να το επαναχορηγήσει στη λήξη της επταετίας έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις.

2. Η διαμόρφωση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται το δάνειο της τρόικας μετά την επιμήκυνσή του, για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα είναι χαμηλότερο από το σημερινό.

3. Η δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ταμείου Σταθερότητας ή απευθείας από τις χώρες, έπειτα από δανειοδότησή τους από το Ταμείο. Δηλαδή, αυτό που έκανε ώς τώρα η ΕΚΤ κατά παράβαση της ιδρυτικής συμφωνίας της να γίνεται με θεσμικό τρόπο.

Παπανδρέου: «Να στείλουν ισχυρό μήνυμα στις αγορές»

Η νέα πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στηρίζουν το ευρώ και όλα τα κράτη της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

H Ελλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία σήμερα," είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αναγνωρίστηκε από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
«Τώρα είναι η ώρα», δήλωσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Ενδεχόμενη βοήθεια στη Πορτογαλία
Μετά την διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας και στην Πορτογαλία ενόψει νέας πιθανής αναταραχής στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης στη Λισαβόνα.
Η απόρριψη από την πορτογαλική βουλή του νέου προγράμματος λιτότητας και η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν πλέον το ενδεχόμενο αποδέσμευσης δανειακών πόρων για την Πορτογαλία, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της χώρας αυξάνονται.
Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης, ο οποίος θα απαιτήσει τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εναρμόνιση της μισθολογικής πολιτικής. Ανοιχτό σε διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης να προχωρά σε επαναγορές κρατικών ομολόγων στη πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.
Δεσμεύονται για οικονομικές μεταρρυθμίσεις
Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο ως το 2015 κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.
Επί της ουσίας, οι χώρες του ευρώ και οποιαδήποτε άλλη εκτός ευρωζώνης επιθυμεί να ακολουθήσει, συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας «φρένο» στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς. Επιπλέον, οι «μη-ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.
Δημοσιονομικές αλλαγές ζητούν από την Ιρλανδία
Το Σύμφωνο για το Ευρώ που θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δημιούργησε εντάσεις με την Ιρλανδία η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 12,5%. Το Παρίσι και το Βερολίνο αντίθετα ζητούν από την Ιρλανδία να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αλλαγές προκειμένου να εγκρίνουν ελαφρύνσεις στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), στα συμπεράσματά τους οι «27», αφού τονίζουν ότι προέχει «η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», καλούν για την «ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ΕΜΣ από την 1η Ιανουαρίου 2013».
Κεφαλαιακή βάση 700 δισ.ευρώ
Στις 21 Μαρτίου το Συμβούλιο Eurogroup συμφώνησε ότι ο ΕΜΣ θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορεί να δανείζει, χωρίς να διακυβεύεται η πιστοληπτική του ικανότητα (ΑΑΑ), έως και 500 δισ. ευρώ. Από τα 700 δισ. ευρώ, τα 620 δισ. θα έχουν τη μορφή καταβλητέων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη και τα 80 δισ. θα αποτελούνται από καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη μέλη. Το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης συν 2% για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 3% για τα δάνεια με διάρκεια πέραν της τριετίας.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα καταφεύγουν στο Μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του σημερινού Μηχανισμού (EFSF) από τα 250 δις. ευρώ στα 450 δις. ευρώ και του μελλοντικού (ΕΜΣ) στα 500 δις. ευρώ.
Τεστ αντοχής τραπεζών
Επίσης, οι «27», αναμένεται να αποφασίσουν την εφαρμογή αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, καθώς και «φιλόδοξα και εξειδικευμένα» σχέδια, τα οποία θα προβλέπουν το ενδεχόμενο ανακεφαλαίωσης, αν εντοπιστούν νέες «μαύρες τρύπες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, θα προσπαθήσουν να απαλύνουν τις διαφωνίες τους ως προς τη λιβυκή κρίση και να λάβουν αποφάσεις για τη διαχείριση της πορτογαλικής κρίσης που απειλεί με νέα αποσταθεροποίηση την ευρωζώνη.
www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες