ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/3/11

Το καθεστώς αντεπιτίθεται - Πήρε την Ρας Λανούφ πολιορκεί την Μισράτα



Μαχητικά πετούν χαμηλά πάνω από την Τρίπολη - Οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν την Ρας Λανούφ - Μάχες μεταξύ Μπιν Ζαουάντ και Ρας Λανούφ -Οπισθοχωρούν οι εξεγερθέντες- Απέκλεισε η Νορβηγία το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στον εξοπλισμό των ανταρτών
Το καθεστώς αντεπιτίθεται - Πήρε την Ρας Λανούφ πολιορκεί την Μισράτα
Τελευταίες εξελίξεις
(16:58)  Οι Λίβυοι εξεγερμένοι οπισθοχωρούν σήμερα προς τα ανατολικά μετά από τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες και πυρά εναντίον τους από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, αφήνοντας έτσι τις κυβερνητικές δυνάμεις να προελαύνουν προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.

Οι εξεγερμένοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα.
(16:53)Τα πλήγματα στη Λιβύη μπορεί να παραβιάζουν το πνεύμα της απόφασης του ΟΗΕ, δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος Χου υποδεχόμενος τον ομόλογό του της Γαλλίας Σαρκοζί. Η Ουγκάντα θα προσφέρει στον Καντάφι άσυλο, αν το ζητήσει, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.
 (15:31) Πέντε Λίβυοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Βρετανία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πράξεις της λιβυκής κυβέρνησης, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
(14:37) Δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την Μισράτα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο AFP εκπρόσωποι των ανταρτών.
(14:24) Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση να μην εξοπλίσει τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τόνισε ότι οι Λίβυοι πρέπει να οικοδομήσουν το πολιτικό μέλλον τους χωρίς ξένη επέμβαση.
(13:21) Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα των υποστηρικτών του Καντάφι κρύβονται μέσα σε μεγάλα σπίτια και άλλα κτήρια για να αποφύγουν τις αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων.
(12:35) Ανταποκριτής του βρετανικού Sky News στην Τρίπολη αναφέρει ότι αυτή την ώρα πετούν σε χαμηλό πάνω από την πόλη μαχητικά αεροσκάφη.
(12:22) Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν τον πετρελαϊκό σταθμό του Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά, σύμφωνα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
(12:17) Η Νορβηγία, η οποία συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μια πρόταση που διατύπωσαν κυρίως ΗΠΑ και Γαλλία για να επισπευσθεί η πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.


(11:56) Σύμφωνα με το BBC αυτή την ώρα διεξάγονται μάχες μεταξύ υποστηρικτών του Καντάφι και αντικαθεστωτικών ενδιάμεσα των πόλεων Μπιν Ζαουάντ και Ρας Λανούφ.
(11:51) Οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούν να ενισχύσουν την «πρώτη γραμμή» αντίστασής τους εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι. Σύμφωνα με το BBC εκατοντάδες αντάρτες κατευθύνονται από την Αζνταμπίγια προς τη Μισράτα.
(11:44) Ο εξοπλισμός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία «ακραία» κίνηση, που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε σήμερα στη Ρώμη ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι. Το θέμα του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Λονδίνο. Όταν ερωτήθηκε για το θέμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απάντησε χθες: «Δεν το αποκλείω. Αλλά δεν λέω και ότι θα γίνει».
(10:48) Πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών της Μ. Βρετανίας είπε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Καντάφι «να διαλύσει τα πάντα προτού φύγει», σύμφωνα με το BBC.
(09:11) Ο Καντάφι όρισε έναν συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ως εκπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ, μετά την αποσκίρτηση του πρεσβευτή του λόγω της εξέγερσης στη Λιβύη. Διαβάστε περισσότερα…

Ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη αν εξοπλίσουν τους αντάρτες
Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον οι ΗΠΑ στον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», αφού όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους αντικαθεστωτικούς με προφανή σκοπό την τελική επικράτησή τους στον «ακήρυχτο εμφύλιο» κατά του Καντάφι, κάτι που αντιτίθεται ευθέως με το «πνεύμα» της επέμβασης της Δύσης στη Λιβύη, που (τυπικά) αφορά την προστασία των πολιτών.
Ο Ομπάμα είπε σε συνέντευξή του ότι μετά από σχεδόν 20 μέρες μαχών, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι έχουν εξασθενήσει σημαντικά και πως είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει ο Λίβυος ηγέτης από την εξουσία. Πάντως, ο Καντάφι έδειξε χθες να μην έχει καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο, αφού οι δυνάμεις του σταμάτησαν την προέλαση των ανταρτών προς τα δυτικά, υποχρεώνοντάς τους να οπισθοχωρήσουν μέχρι τη Ρας Λανούφ.

Όλα αυτά τη στιγμή που στη διεθνή σύσκεψη για το μέλλον της Λιβύης που έγινε χθες στο Λονδίνο, αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού. Επίσης, όλα τα κράτη που συμμετείχαν ενίσχυσαν την πίεση στον Καντάφι, να παραιτηθεί από την ηγεσία της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί, όσο αυτός θα απειλεί τον λαό του, εξαιτίας της διαμάχης με τους αντικαθεστωτικούς που του ζητούν να εγκαταλείψει άμεσα μετά από 41 χρόνια ηγεμονίας, την εξουσία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν έγινε καμία επίσημη αναφορά στο ενδεχόμενο εξοπλισμού των εξεγερμένων ή σε λύση παροχής της δυνατότητας στον Μουαμάρ Καντάφι να διαφύγει σε χώρα επιλογής του στο εξωτερικό.
Πώς διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης στη Λιβύη

  www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες