5/4/11

Ανακοινώνονται μέτρα 25 δισ. έως το Μάιο

Κατάλογο με... επώδυνα μέτρα κόστους 22 δισ. ευρώ, έως το 2015, αλλά και με πολλές αβεβαιότητες κοινοποιεί στο κλιμάκιο της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών, την ίδια ώρα που πυκνώνουν οι αντιδράσεις, μέσα και έξω από την κυβέρνηση.
Στις συναντήσεις που θα έχουν από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στην τρόικα τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος και τα συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ, έως το 2015.
Το ύψος των μέτρων είναι 19 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και 3 δισ. ευρώ, ή 1% του ΑΕΠ το έτος 2015. Αν συνυπολογιστούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν φέτος για την κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.
Με δεδομένες τις αποκλίσεις που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2010 και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι κατά τις επαφές τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας που θα είναι την Πέμπτη στην Αθήνα, θα συζητηθεί μόνο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο τακτικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, από τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων φτάνουν σε 11 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την τρόικα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, παρά την έγκριση της τρόικας.
Οι επικριτές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα ότι μέχρι τώρα, παρά τα μέτρα, η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ χειρότερη από πριν και θεωρούν ότι και αυτά τα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Μέτρα
Η πρόγευση των μέτρων, που έδωσε η έκθεση του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα πικρή, δεδομένου σε αυτά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- Η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.λπ.), για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας (δηλαδή 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά) και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3-4,6 δισ. ευρώ, έως το 2014.
- Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
- Οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.
- Στις ΔΕΚΟ έρχεται νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση μισθών και μείωση του προσωπικού.
- Νέα μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών.
Οι επιχειρησιακές
Πιέσεις από την τρόικα ασκούνται για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το γεγονός ότι ο θεσμός δεν έχει αναπτυχθεί και το όποιο ενδιαφέρον -μέχρι στιγμής- εξαντλείται σε επίπεδο πληροφοριών που ζητούνται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί ότι ο θεσμός θα λειτουργήσει και θα διαμορφώσει νέες συνθήκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ήδη είναι υπαρκτές και επηρεάζουν το κόστος εργασίας.
Για το σκοπό αυτό η κα Κατσέλη θα προχωρήσει σε ρύθμιση για την καταγραφή και των ατομικών συμβάσεων και όλων των μισθολογικών μεταβολών των εργαζομένων.
Σκοπός, να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα -που η υπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει σήμερα- στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα για το κόστος εργασίας και να υπάρξουν «απαντήσεις» στις πιέσεις της τρόικας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες