ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/4/11

Αλήθεια χωρίς αμφισβήτηση


Αλήθεια χωρίς αμφισβήτηση
Λίγες ώρες πριν μπει η Πρωταπριλιά, ο Παναθηναϊκός απέδειξε για πολλοστή φορά μία μεγάλη αλήθεια: πως είναι-δίχως αμφιβολία-η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης για τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια. Κι αν δεν έφταναν μέχρι τώρα οι πέντε κατακτήσεις της κορυφής της Ευρώπης σε εννέα συμμετοχές σε Final 4, ήρθε η θριαμβευτική πρόκριση απέναντι στην Μπαρτσελόνα για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο και να βάλει και πάλι στα έξοδα τους «πράσινους» φιλάθλους, αρχικά για το ταξίδι του Μαΐου στη Βαρκελώνη και-με το καλό-την απόκτηση μίας φανέλας με ένα αστέρι παραπάνω από τα πέντε που ήδη την κοσμούν. Το www.sport-fm.gr αναλύει...


Αληθινή μεταμόρφωση

Κι όμως, λίγοι περίμεναν πως ο Παναθηναϊκός θα έφτανε ως εδώ. Ήττες σαν αυτές από Ολυμπιακό, Βαλένθια και Λιέτουβος Ρίτας στο ΟΑΚΑ, αλλά και οι μη αρκούντως πειστικές εμφανίσεις μέχρι το Φεβρουάριο, είχαν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή περίοδο. Όταν, δε, η ήττα από τους Λιθουανούς στην πέμπτη αγωνιστική του Top 16 έφερνε τους πρωταθλητές Ελλάδας στο δρόμο της Μπαρτσελόνα για το Final 4, ελάχιστοι θα περίμεναν την κατάληξη που είχε τελικά το νέος έπος της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όμως ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε την αμφισβήτηση και την υποτίμηση ως κινητήριο δύναμη κι έδωσε απαντήσεις.

Όσοι μίλησαν για μοναδική χαμένη ευκαιρία για το break μετά την ήττα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» πριν από δέκα ημέρες, διαψεύστηκαν 48 ώρες μετά με την άλωση της έδρας των πρωταθλητών Ευρώπης. Όπως διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν πως στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ήταν αδύνατο να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί, να κρατήσει για τρίτο ή τέταρτο ματς χαμηλά την Μπαρτσελόνα και να πάρει την πρόκριση. Όμως το «τριφύλλι» κόντρα σε Θεούς και δαίμονες τα κατάφερε εμφανίζοντας σε μία σειρά τεσσάρων αγώνων ένα μεταμορφωμένο πρόσωπο.

Νίκες σε όλα τα επίπεδα

Οι Καταλανοί είχαν τη θεωρητική υπεροχή σε ποιότητα και πληθώρα επιλογών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και τη φροντ λάιν, αλλά αυτή έμεινε στα χαρτιά. Γιατί στο παρκέ η εμπειρία, η προσωπικότητα και το πάθος των παικτών του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με την άριστη τακτική και την ψυχολογική προετοιμασία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέδειξαν το αντίθετο.

Στη μάχη των ηγετών, ο Δημήτρης Διαμαντίδης δικαιολόγησε πλήρως τα γαλόνια του σε αντίθεση με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ο πρώτος από τους 10,75 πόντους κατά μέσο όρο στις δύο πρώτες φάσεις ανέβηκε στους 18 ανά αγώνα στα τέσσερα ματς με την «Μπάρτσα», ενώ το αντίπαλο δέος από τους 20 πόντους ανά αγώνα στο Top 16 (15,5 αν συνυπολογιστεί και η πρώτη φάση που προερχόταν από τραυματισμό) έπεσε στους 12, ασφυκτιώντας από την άριστη προσωπική άμυνα του Νικ Καλάθη. Ο ομογενής γκαρντ από τους 3,15 έφτασε στους 7,8 πόντους ανά αγώνα, υπερδιπλασιάζοντας το χρόνο παρουσίας του στο παρκέ και φωνάζοντας «παρών» σε κρίσιμες στιγμές. Οι δυο τους αρκούσαν για να βάλουν τα γυαλιά στην τετράδα Ναβάρο, Ρούμπιο, Λάκοβιτς και Σάδα.

Στη μάχη του «αέρα», ο Παναθηναϊκός είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της σειράς, την οποία τελείωσε με 33,5 ριμπάουντ ανά αγώνα έναντι πέντε λιγότερων της Μπαρτσελόνα. Μπατίστ, Φώτσης και Τσαρτσαρής κατά πρώτο λόγο, με τις βοήθειες των Βουγιούκα και Μάριτς κατά δεύτερο, κατανίκησαν τα πέντε θηρία της Μπαρτσελόνα, Λόρμπεκ, Εντόνγκ, Βάσκεθ, Μόρις και Πέροβιτς.

Και ασφαλώς, ολόκληρη η άμυνα του Παναθηναϊκού πήρε άριστα στην αντιμετώπιση της Μπαρτσελόνα. Οχυρώθηκε κοντά στο καλάθι και υποχρέωσε τους «μπλαουγκράνα» να επιχειρήσουν 93 τρίποντα (36,6%) έναντι μόλις 132 σουτ δύο πόντων (50,8%), τη στιγμή που εκείνος είχε πολύ καλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του με 80/160 δίποντα (50%) και 27/58 τρίποντα (46,6%). Κάτι που πιστώνεται στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος κατόρθωσε να πάρει το μάξιμουμ από κάθε παίκτη του και ήταν προετοιμασμένος για κάθε κατάσταση, σε αντίθεση με τον Τσάβι Πασκουάλ που έδειχνε πελαγωμένος και αδυνατούσε να αντιδράσεις στους αγωνιστικούς γρίφους του μαέστρου «Ζοτς».

Χαμός για ένα εισιτήριο

Τα τηλέφωνα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς επίσης και των αθλητικών ΜΜΕ, έχουν πάρει φωτιά από το πρωί της Παρασκευής από τα δεκάδες τηλεφωνήματα οπαδών των «πρασίνων» που θέλουν να κλείσουν θέση για τη Βαρκελώνη. Όσοι δεν προνόησαν να κλείσουν εισιτήριο στην πρώτη φάση της ηλεκτρονικής πώλησής τους, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία. Καθεμιά εκ των τεσσάρων συμμετεχουσών ομάδων δικαιούται 1.000 εισιτήρια μετά την πρόκριση στο Final 4, ωστόσο η απουσία της οικοδέσποινας Μπαρτσελόνα (πολλοί φίλοι της οποίας είχαν... βιαστεί να κλείσουν εισιτήρια) αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων εισιτηρίων. Και παρά τη συμμετοχή της Μακάμπι και της λαοθάλασσας που την ακολουθεί κάθε φορά που συμμετέχει στα τελικά, εκτιμάται πως ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει τη μάχη της εξέδρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες από την «πράσινη» ΚΑΕ για να εξασφαλιστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εισιτηρίων για το χωρητικότητας 17.000 θέσεων «Παλάου Σαντ Τζόρντι» (το 80% των θέσεων είναι για το κοινό και το υπόλοιπο 20% για ΜΜΕ, χορηγούς και επίσημους).

Έχει και στην Ελλάδα... δουλειές

Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν καλά πως η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε με την πρόκριση στο Final 4, ούτε θα ολοκληρωθεί με την πιθανή κατάκτηση της Ευρωλίγκας, αλλά ήδη κάνουν σχέδια για την κατάκτηση του τρίτου τους τριπλ-κράουν μετά από εκείνα του 2007 και του 2009. Οι «πράσινοι» στρέφουν προς το παρόν την προσοχή τους στις εγχώριες υποχρεώσεις. Στις 16 ή 17 Απριλίου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την προτελευταία αγωνιστική της Α1 με στόχο όχι απλώς τη νίκη, αλλά και την υπερκάλυψη του -4 (61-65) του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Μέχρι τότε, ωστόσο, προέχουν άλλα ματς, με πρώτο αυτό της Κυριακής με τον επικίνδυνο (ιδιαίτερα μετά από την υπερπροσπάθεια απέναντι στην Μπαρτσελόνα) Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Κι ασφαλώς μία εβδομάδα μετά το Final 4 αναμένεται να γίνει ο τελικός του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου... πράσινο ζητούμενο είναι η ρεβάνς για την περσινή ήττα.
/www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες