ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/4/11

Ψάχνει διεξόδους ο Καντάφι;


Διπλωματική λύση και κατάπαυση του πυρός ζήτησε εκ νέου η Γερμανία - Επιβεβαιώνουν οι Βρετανοί τις επαφές με άνθρωπο του Καντάφι που είναι στο Λονδίνο - Χάνουν έδαφος οι αντάρτες
Ψάχνει διεξόδους ο Καντάφι;
Τελευταίες εξελίξεις
(11:30) Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται στην ανατολική Λιβύη από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι πριν από έξι εβδομάδες και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν δολοφονηθεί ή συλληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

(11:18) Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες των New York Times κάνουν λόγο για πολλές επικείμενες αυτομολήσεις κυβερνητικών στελεχών του καθεστώτος Καντάφι μέσα στις επόμενες ημέρες.
(09:46) Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε από την Γκάνα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ότι η κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
(09:42) Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι άνθρωπος του Καντάφι είναι στο Λονδίνο και έχει επαφές με αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.
(09:38) Σύμφωνα με το BBC οι μάχες τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται στην Μπρέγκα, η οποία είναι μία από τις πόλεις-κλειδιά για τον έλεγχο του πετρελαίου στη Λιβύη. Εκεί οι αντάρτες δυσκολεύονται να υπεραμυνθούν των θέσεών τους απέναντι στην οπλική υπεροχή των δυνάμεων του Καντάφι.
Φωτιά στο διπλωματικό παρασκήνιο
Μπορεί στο έδαφος οι χερσαίες δυνάμεις του μισθοφορικού στρατού του συνταγματάρχη Καντάφι να κερδίζουν εκ νέου έδαφος, «στριμώχνοντας» τους αντικαθεστωτικούς για ακόμα μια φορά στο ανατολικό άκρο και την Βεγγάζη, ωστόσο ο Λίβυος ηγέτης φαίνεται πως περισσότερο σκέφτεται τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα οργανωθεί η αποχώρησή του από την εξουσία, παρά το πώς θα μείνει γαντζωμένος σε αυτή.
Έτσι σύμφωνε με τα διεθνή ΜΜΕ, στενός συνεργάτης ενός από τους γιους του Καντάφι βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το BBC αναφέρει ότι πρόκειται για τον Μοχάμεντ Ισμαήλ, υπασπιστή του Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης (…) Σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι ειδικοί αναλυτές που αμφισβητούν το ενδεχόμενο να εξετάζει ο Μουαμάρ Καντάφι τρόπους διαφυγής του από τη Λιβύη και πως προσπαθεί με διπλωματικές συνομιλίες να κερδίσει πολύτιμο χρόνο που θα του δώσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην μάχη κατά των ανταρτών και των συμμαχικών δυνάμεων, ώστε να επικρατήσει στον πόλεμο.
Στο εσωτερικό «μέτωπο» που έχει ο Καντάφι με πρώην συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησής του να τον εγκαταλείπουν, ο Σοκρί Γκάνεμ, κορυφαίος αξιωματούχος για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, στη Μ. Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πόστο του. Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε χθες, ότι αξιωματούχοι του καθεστώτος, που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, «είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία», και ονομάτισε τον Γκανέμ ως έναν από αυτούς.
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων έχουν καταστρέψει περίπου το 25% του στρατού του Καντάφι. Πρόσθεσαν ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι σε σημείο να διαλυθεί, αφού, εξακολουθεί να έχει δέκα φορές περισσότερους στρατιώτες από τους αντάρτες. Τέλος, παραδέχτηκαν οι ΗΠΑ ότι οι κακές καιρικές συνθήκες ήταν εκείνες που ματαίωσαν τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες τρεις ημέρες και πως αυτός είναι ο λόγος που βρήκαν την ευκαιρία οι υποστηρικτές του καθεστώτος να προελάσουν εκ νέου ανατολικά.

www.newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες