ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/4/11

E.Βενιζέλος: "Πόσο θα κοστίσουν οι FREMM"

ImageΓια πρώτη φορά έχουμε υπολογισμό συνολικού κόστους του προγράματος των φρεγατών FREMM και μάλιστα από επίσημα χείλη: Οι 6 φρεγάτες FREMM (εσχάτως, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr συμφωνήθηκε να ναυπηγηθούν μόνο 4 σκάφη) θα κόστιζαν 7 δισ. ευρώ δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Το νούμερο που ακούγεται μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αλλά όχι και τόσο αν ληφθεί υπ’όψιν ότι αυτό το κόστος αφορά: -12ετές κόστος ναυπήγησης με άνοδο 5-7% των τμών ανά έτος ως κόστος αναπροσαρμογής, όπως γίνεται με όλα τα οπλικά συστήματα
-Κόστος δανεισμού-χρηματοδότησης: Περίπου 2,5% ανά έτος
-Κόστος εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής
Έτσι, το σκάφος των 600 εκατ. ευρώ του 2008 θα έφτανε να κόστιζε μετά από έξι χρόνια (όταν θα παραλαμβανόταν το πρώτο σκάφος) μέχρι τα 12 χρόνια (όταν θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα) κατά μέσο όρο περίπου 1,15 δισ. ευρώ η μονάδα.
Το γεγονός ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των προς απόκτηση FREMM από έξι σε τέσσερις όπως δείχνει και το τριετές κυλιόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν εγκριθεί κατά προσέγγιση 4 δισ. ευρώ, μας δίνει ανά μονάδα ένα κόστος κτήσης κάπου 900 εκατ. έως 1 δισεκατομμύριο σε βάση ναυπήγησης 10 ετών. Λόγω της μείωσης του κόστους αναπροσαρμογής και του κόστους χρηματοδότησης. Από αυτό το κόστος το καθaρά ναυπηγικό μέρος είναι το 30-45% του συνόλου και το υπόλοιπο αφορά αισθητήρες, όπλα, combat system κλπ.
Είναι γεγονός ότι στις ελληνικές FREMM η απόφαση τοποθέτησης ως μέσου αντιαεροπορικού συστήματος των MICA VL και όχι του ASTER 15 (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και τα δύο συστήματα κατασκευάζονται από την ίδια εταιρεία την MBDA), έχει εκτινάξει το κόστος, αφού θα επανασχεδιαστεί ολόκληρο το πίσω μέρος των FREMM.
Πάντως ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση με την γαλλική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη. Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι είναι έτοιμη η επιστολή πρόθεσης προμήθειας 3+1 φρεγατών FREMM πος την γαλλική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να εγκριθεί και να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές εντός του έτους, οπότε να περάσουμε εν συνεχεία και στην συμβασιοποίηση της προμήθειας.
"Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει την κατασκευή έξι γαλλικών φρεγατών που το σημερινό τους κόστος θα ξεπερνούσε τα 7 δις ευρώ. Και τώρα αγωνιζόμαστε να εκλογικεύσουμε αυτή τη δέσμευση και να κάνουμε μία διαπραγμάτευση με τη γαλλική κυβέρνηση, γιατί είναι μία διακρατική διαπραγμάτευση η οποία να πάει τα επίπεδα σε λογικό και συμφέρον για τη χώρα σημείο γιατί δεν έχουμε να εξυπηρετήσουμε μόνο το Ναυτικό και τα ελληνικά ναυπηγεία εν ευρεία εννοία, τη βιομηχανική μας υποδομή, έχουμε πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας, έχουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που τελικά κοστίζει σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε νοικοκυριό, γιατί πρέπει να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα του κράτους και τα χρέη του κράτους".
Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάτου στο Real FM και θα την βρείτε ολόκληρη σε όμορη στήλη.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες