ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

1/4/11

Όταν οι οίκοι αξιολόγησης ενδιαφέρονται για τα κέρδη παρά για τις ακριβείς προβλέψεις



Tης Νατάσας Καντζάβελου, Λονδίνο
Οι οίκοι αξιολόγησης οδηγούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης σε μεγαλύτερο οικονομικό χάος. Σύμφωνα με το Reuters, η απειλή των οργανισμών πιστοληπτικής ικανότητας ότι μπορεί να σταματήσουν να βαθμολογούν τις επικίνδυνες χώρες γιατί η ΕΕ είχε την «τόλμη» να προτείνει ότι θα πρέπει να είναι νομικά υπεύθυνες όταν οι αξιολογήσεις τους αποδειχθούν λάθος, οδηγούν τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες σε μια κλιμακούμενη μάχη μεταξύ των Ευρωπαίων και των οργανισμών αξιολόγησης. Ωστόσο θα μπορούσε να σημάνει ένα σημείο καμπής για τους οργανισμούς αυτούς, για το ρόλο τους στην πιστωτική κρίση, ώστε κάποια στιγμή να κληθούν να λογοδοτήσουν.

Η Guardian σχολιάζει ότι η αγορά εξαρτάται από τους οίκους αξιολόγησης. Από τη δεκαετία του 1990 οι οργανισμοί αυτοί άρχισαν να κυβερνούν τον κόσμο και κατάφεραν να εδραιωθούν ως κυρίαρχοι ανεξάρτητοι ρυθμιστές του κινδύνου. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα η Standard & Poors υποβάθμισε την Πορτογαλία και υποβίβασε την πιστωτική θέση της Ελλάδας σε χαμηλότερα από αυτά της Αιγύπτου, χωρίς να ενδιαφέρονται για την τύχη των ελληνικών ομολόγων ή το πορτογαλικό χρέος.
Σήμερα, η αγορά κυριαρχείται από τον οίκο Moody’s, την Standard & Poors και τρίτο στη σειρά, τον οίκο Fitch. Για εταιρικό χρέος, συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως για ένα καλό δάνειο, μετρά η καλή αξιολόγηση. Πέρυσι, οι πωλήσεις του Moody ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια. Αλλά, όπως αυξάνεται η επιρροή τους, οι άνθρωποι αρχίζουν να ρωτούν ποιος αξιολογεί τους βαθμολογητές;
Η επιρροή τους είναι τεράστια στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αλλά ακόμα και πολύ μεγαλύτερες οικονομίες " κακοποιήθηκαν" από τους οργανισμούς αξιολόγησης. Το 2000, η Moody έβαλε στο στόχαστρο την Ιαπωνία, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική της ικανότητα και προκαλώντας ένα διεθνές γεγονός, καθώς το κόστος δανεισμού στην Ιαπωνία εκτοξεύθηκε.
Η Moody κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός των οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν πήγαινε αρκετά γρήγορα στην Ιαπωνία. Οι Financial Times τόνισαν ότι η Ιαπωνία σύντομα θα βαθμολογηθεί πιο κάτω από τη Μποτσουάνα, μια χώρα όπου "το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει μολυνθεί με τον ιό HIV / AIDS". Η Ιαπωνία είναι ακόμη υπό παρακολούθηση.
Ξανά και ξανά, οι οργανισμοί έχουν κάνει φρικτά λάθη. Προώθησαν την εταιρεία ενέργειας Enron, ακόμη και αν οι διαχειριστές της οδήγησαν σε πτώχευση την εταιρεία, προώθησαν την subprime αγορά ενυπόθηκων δανείων που τα θεμέλιά της κατέρρευσαν - και οδήγησαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε καθοδική τάση.
Αυτό θέτει ένα μεγάλο ερώτημα: ξέρουν τι κάνουν, ή ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη από τις ακριβείς προβλέψεις;
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το δεύτερο. Σε μαρτυρία για την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ σε Εξεταστική Επιτροπή, πρώην αναλυτής του Moody, ο Μark Froeba, δήλωσε ότι η διαχείριση της εταιρείας "χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό για να δημιουργήσει ένα υπάκουο πληθυσμό από αναλυτές που φοβούνται να αναστατώσουν τους επενδυτικούς τραπεζίτες και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Froeba αποχώρησε από τη Moody το 2007 μετά από 10 χρόνια απασχόληση.
Ωστόσο, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν πραγματικά διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιαπωνία, την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Moody’s έχει ακόμη δηλώσει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ, αν δεν βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη. Όμως πού ήταν οι οίκοι πριν το μεγάλο φιάσκο; Πουθενά. Η Guardian υποστηρίζει ότι οι οίκοι αξιολόγησης πουλάνε ακριβείς πληροφορίες ή ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον. Σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης διαμορφώνουν το μέλλον των εθνών, συμβάλλοντας στη δημιουργία για ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη. Αλλά εάν επρόκειτο να βαθμολογήσει κανείς τους βαθμολογητές, θα πρέπει να πάρουν F.
www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες