ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Ο πιο ζεστός Νοέμβριος από το 1926

Στους 21.9 βαθμούς Κελσίου διαμορφώθηκε η μέση μέγιστη θερμοκρασία του περασμένου μήνα, υπερβαίνοντας κατά 3.3 βαθμούς τη μέση κλιματική τιμή. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη απόκλιση, η οποία συνιστά ρεκόρ», λένε οι ειδικοί.
Ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας της κακοκαιρίας  
Ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλά αεροδρόμια της Βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Ελαφριές ζακέτες, λεπτά ρούχα, ακόμη και κοντομάνικα πλαισίωσαν ενδυματολογικά τον Νοέμβριο, καθώς οι περισσότεροι διαπίστωναν εύκολα ότι οι καιρικές συνθήκες προσιδίαζαν με αυτές της άνοιξης.
Ο πιο ζεστός Νοέμβριος από το 1926
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφώθηκε στους 21.9 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας κατά 3.3 βαθμούς τη μέση κλιματική τιμή. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη απόκλιση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστά ρεκόρ.
«Εξετάζοντας το αρχείο του σταθμού από τη χρονιά 1897, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένας Νοέμβριος, αυτός του 1926, είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία η οποία και έφτασε τους 23 βαθμούς Κελσίου», λέει ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζει: «Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τον σταθμό του Θησείου, γιατί εκεί έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερη χρονοσειρά και τα στοιχεία τα οποία ανάγονται μέχρι το 1897 μας επιτρέπουν καλύτερες συγκρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, υψηλές τιμές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, όπου ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες: στις 28 Νοεμβρίου το θερμόμετρο στο κέντρο των Χανίων έδειξε μέχρι και 30.7 βαθμούς της κλίμακας, ενώ την επόμενη ημέρα στο Ηράκλειο άγγιξε τους 26.4 βαθμούς.
Θερμοκρασίες υψηλότερες από το συνηθισμένο κατεγράφησαν και την 29η Νοεμβρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος.
«Αυτό το οποίο με ανησυχεί προσωπικά είναι ότι σχεδόν όλοι οι μήνες της τελευταίας δεκαετίας, οπότε κάνουμε και τις συγκρίσεις, έχουν σταθερά υψηλότερη θερμοκρασία από τη
μέση τιμή. Το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται με τόσο μεγάλες αποκλίσεις όσο αυτή του φετινού Νοεμβρίου, αλλά αυτοί οι μήνες, που συνεπάγονται αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, είναι πολλοί», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. Σημειώνεται ότι υποχώρηση της ζέστης αναμένεται να σημειωθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο.
Τον Νοέμβριο
Στα ύψη και οι βροχοπτώσεις
Πολύ ζεστός αλλά και υγρός απεδείχθη ο Νοέμβριος, αφού οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν ανά την επικράτεια σημαντικά ύψη βροχής. Ακολουθώντας τα χνάρια του Οκτώβρη, ο οποίος ήταν πολύ πιο βροχερός από τον μέσον όρο, ο Νοέμβριος ειδικά στη Δυτική Ελλάδα συνοδεύτηκε από μεγάλες ποσότητες βροχής. Οπως εξηγεί ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου κ. Κ. Λαγουβάρδος, είναι χαρακτηριστικές ορισμένες τιμές που κατέγραψαν σταθμοί του Αστεροσκοπείου: Στη Βωβούσα Ηπείρου κατεγράφησαν 707 χιλιοστά βροχής, στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας 604 χιλιοστά, στα Θεοδώριανα Αρτας 478 χιλιοστά και στην Αρτα 295 χιλιοστά.
Κατερίνα Ροββά
rovva@pegasus.gr
Ευρώπη
Χάος στις συγκοινωνίες και 29 νεκροί από το κύμα ψύχους
Χάος προκάλεσε για τρίτη ημέρα το κύμα ψύχους στην Ευρώπη, την ώρα που οι νεκροί άγγιξαν τους 29. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, 4 στην Τσεχία, 4 στη Λιθουανία και 3 στη Γερμανία, ενώ αυξήθηκαν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να διανυκτερεύσουν σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Οπως έγινε γνωστό, το αεροδρόμιο Γκάτουικ του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό μέχρι σήμερα το πρωί, ενώ αβέβαιες είναι οι εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, το οποίο δεν λειτούργησε χθες. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας, τα προβλήματα στις αερομεταφορές θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς πρόκειται να ακυρωθεί το 25% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ρουασί και το 10% των πτήσεων από το Ορλί στο Παρίσι λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων. Ακυρώσεις πτήσεων και σημαντικές καθυστερήσεις αναμένεται να σημειωθούν και στα αεροδρόμια της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, ενώ σοβαρό πλήγμα δέχονται και οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις.
ΑτυχήματαΟπως επεσήμαναν οι Αρχές σε Γερμανία και Γαλλία, το κύμα ψύχους είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν χιλιάδες ατυχήματα στις οδικές αρτηρίες της χώρας, ενώ τα τρένα εκτελούσαν δρομολόγια «με το σταγονόμετρο». Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως στη Φρανκφούρτη, εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς ματαιώθηκε το ταξίδι τους προς τα ανατολικά της χώρας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες