ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Στήριγμα από την ΕΚΤ στις τράπεζες

«Ανάσα» στις χρεωμένες χώρες και τράπεζες της Ευρωζώνης δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να κρατήσει ανοιχτή για όσο διάστημα χρειαστεί την... κάνουλα της ρευστότητας.


Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ 
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Φρανκφούρτη μετά την απόφαση διατήρησης του επιτοκίου του ευρώ στο 1% για εικοστό μήνα στη σειρά, έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αν και «εκ φύσεως προσωρινό», θα συνεχιστεί έως ότου ομαλοποιηθούν πλήρως οι αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Ρ. Μπρίντερλε, εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης. Το ίδιο επανέλαβε και ο Ισπ
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, Ρ. Μπρίντερλε, εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης. Το ίδιο επανέλαβε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν πρόκειται για ποσοτική χαλάρωση και ότι απορροφάται όλη η ρευστότητα που παρέχεται. Εδωσε, επίσης, παράταση στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος με το παρόν επιτόκιο, «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απριλίου του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης (αγοράς ομολόγων) που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου.
Βάσει των παραπάνω, διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ. Στελέχη της αγοράς τονίζουν πάντως ότι η ΕΚΤ αγοράζει σιωπηλά καθημερινά κρατικά ομόλογα.
Οι ανακοινώσεις του κ. Τρισέ αρχικά «μούδιασαν» τις αγορές. Μετά, όμως, και τη δεύτερη ανάγνωση ερμηνεύτηκαν θετικά, με αποτέλεσμα τα μεγάλα χρηματιστήρια (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι) να κλείσουν με σημαντικά κέρδη, το ευρώ να ενισχυθεί πάνω από το επίπεδο των 1,32 δολαρίων και να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη του κ. Τρισέ ότι η χθεσινή απόφαση για την παράταση αγοράς κρατικών ομολόγων δεν ήταν ομόφωνη αλλά πλειοψηφική, κάτι που καταδεικνύει την «κόντρα» που υπάρχει στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η απόφαση, κατά τους ειδικούς, επιχειρεί να «ισορροπήσει» μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων, που εκφράζει η γερμανική πλευρά που επιμένει στην πολιτική απόσυρσης των έκτακτων μέτρων, και την άλλη που θέλει πιο «επιθετική» προσέγγιση στη διαχείριση της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι δύο ώρες πριν από την απόφαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «δεν είναι λύση η χορήγηση ρευστότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Ο κ. Τρισέ παρουσίασε, επίσης, τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2010 και τα δύο επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6%-1,8% φέτος, από 1,4%-1,8% που ήταν η πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου. Το 2011 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7%-2,1%, συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση για αύξηση 0,5%-2,3%. Ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο το 2010 και το 2011. Φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5%-1,7%, στο 1,3%-2,3% το 2011 και στο 0,7%-2,3% το 2012.
Ο Στρος Καν«Καμπανάκι» ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χτύπησε, χθες, από την Ινδία ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. «Η κρίση στην Ευρώπη είναι ακόμη οξεία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες πρέπει να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα για να αποφύγουν μία δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Επιμένουν οι Γερμανοί
 Επικρίσεις για την απόφαση της ΕΚΤ
«Η λύση δεν είναι η διαρκής έκδοση χρήματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε.
Την ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής επεσήμανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε, κατά τον οποίο δεν πρέπει να υποταγεί η ΕΚΤ στην υπηρεσία των πολιτικών ηγεσιών. «Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η λύση δεν είναι η διαρκής έκδοση χρήματος». Οι δηλώσεις του αυτές κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις προχθεσινές συστάσεις του Ολι Ρεν για διεύρυνση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ στους επικριτές της πρακτικής ανήκει και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ.
Ο κ. Μπρίντερλε εκτίμησε ταυτόχρονα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης του ευρώ, καθώς βλέπει «καλές πιθανότητες» οι δύο χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους με τις δικές τους δυνάμεις. Αλλωστε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η χώρα του δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό, τονίζοντας μάλιστα ότι το ύψος των κεφαλαίων που η Ισπανία χρειάστηκε να εισφέρει στο τραπεζικό της σύστημα ήταν το χαμηλότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε, εν τω μεταξύ, γνωστό ότι το Βερολίνο εξετάζει το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. «Εξετάζουμε, προς το παρόν, εάν θα επιμηκυνθεί για επτά χρόνια το διάστημα αποπληρωμής της βοήθειας», υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι «προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση». Τέλος ο Οτμαρ Ισινγκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επεσήμανε σε άρθρο του στους «Financial Times» ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές στον νέο μηχανισμό βοήθειας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ
Φωνές διαμαρτυρίας για εμπλοκή στον μηχανισμό στήριξης
Αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους προκάλεσε η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters για την πιθανότητα συμμετοχής των ΗΠΑ στον μηχανισμό που δημιούργησαν από κοινού το ΔΝΤ και η ΕΕ.
Ο βουλευτής Μάικ Πενς, που εκπροσωπεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δήλωσε ότι θα αντισταθεί ισχυρά στην ενίσχυση του μηχανισμού αυτού και ζήτησε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αφοσιωθεί στις προσπάθειες ανόρθωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να τοποθετηθεί αλλά ανώνυμη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι δεν έγιναν συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Λάελ Μπρέινερντ είχε συνομιλίες χθες και προχθές στη Μαδρίτη και στη Βόννη και σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι όπου επίσης θα συζητήσει την κρίση στην Ευρωζώνη. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολιν Ατκινσον, δήλωσε από την πλευρά της ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση και διαθέτει τους πόρους για να βοηθήσει χώρες που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης.
Εξήγησε όμως ότι τα δάνεια του Ταμείου χορηγούνται σε μεμονωμένα μέλη και όχι σε ένα απόθεμα πόρων, διαψεύδοντας έτσι έμμεσα την πληροφορία του βρετανικού πρακτορείου.
Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Ντομινίκ Στρος Καν στην Ελλάδα, η κ. Ατκινσον ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και άλλους φορείς. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τους ηγέτες των συνδικάτων. Επίσης θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση της Βουλής.
Η εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι είναι «πολύ ισχυρό» το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι «πολύ στενή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες