ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Γκάζι στα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ολοκλήρωση σειράς μεγάλων έργων που έχουν μπει στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης.


Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας
Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας
 
 
Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και η κατασκευή της νέας γραμμής 4, που αναμένεται να προσφέρει μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Γκάζι στα μεγάλα έργα με χρηματοδότηση από την Ευρώπη
Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη με θέμα τη χρηματοδότηση των έργων. Νωρίτερα, ο κ. Σακελλάρης είχε επισκεφθεί τον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στην Αγία Παρασκευή μαζί με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Χρήστο Τσίτουρα. Ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών έδειξε ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση εργασίας με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ. Υπενθύμισε πως επί χρόνια η τράπεζα χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης στην Ελλάδα και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κρίσιμη τη συμβολή της αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Τα προς χρηματοδότηση έργα, πέραν του Μετρό, είναι το νέο διεθνές αεροδρόμιο που προγραμματίζεται να γίνει στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, η προώθηση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της περιφέρειας («στηρίζουμε την εξέλιξη και ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε ο κ. Ρέππας), η ανάπτυξη του Βόρειου Οδικού Aξονα και του Νότιου Οδικού Aξονα της Κρήτης.

Μεγάλο βάρος δίδεται επίσης στην αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας με εκτιμώμενο προϋπολογισμό γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και στην κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στον άξονα Πάτρα-Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, για την οποία αναμένεται να εκταμιευτούν 700 -750 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση των έργων θα εξυπηρετηθεί από το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που υπογράφτηκε μεταξύ ΕΤΕπ και Ελληνικού Δημοσίου πριν από τρεις μήνες.
Τρεις μεγάλες επεκτάσεις του μετρό΄αναμένουν το «πράσινο φως»
Σύντομα σε λειτουργία ο νέος σταθμός «Αγία Παρασκευή»
Λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα θα δοθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός της γραμμής 3 «Αγία Παρασκευή». Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των εργασιών ολοκλήρωσης του σταθμού από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Εργο πνοής», χαρακτήρισε ο κ. Σακελλάρης το Μετρό της Αθήνας, ως ένα από τα πιο σημαντικά που χρηματοδοτεί η ευρωπαϊκή τράπεζα.
Τρεις μεγάλες επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών 2 και 3 προς νότια και δυτικά προάστια, καθώς και προς τον Πειραιά περιμένουν αυτήν τη στιγμή το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν. Πρόκειται για τη γραμμή προς το Ελληνικό, για τη γραμμή προς Περιστέρι και Ανθούπολη (με μελλοντική επέκταση προς Ιλιον) και για τη γραμμή Χαϊδάρι - Πειραιά, που περιλαμβάνει έξι σταθμούς.
Στις δύο πρώτες έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού και απομένει η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ αυτή προς Πειραιά βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι επεκτάσεις είχαν παγώσει εξαιτίας της εμπλοκής στην κατασκευή της εταιρείας Siemens. Ωστόσο, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για απεμπλοκή, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει η γραμμή του Πειραιά.
Η νέα γραμμή 4 θα υλοποιηθεί κατά στάδια. Πρώτο θα κατασκευαστεί το τμήμα από Γαλάτσι προς Ευαγγελισμό, μέσω του κέντρου της πόλης, και θα ακολουθήσει η νέα χάραξη προς Παγκράτι, Βύρωνα και Υμηττό. Σε επόμενη φάση θα κατασκευαστεί το τμήμα προς Κατεχάκη και Μαρούσι.
Την Κυριακή 12/12
Πεζόδρομος η Πανεπιστημίου
Για έξι ώρες θα είναι κλειστή στα αυτοκίνητα η οδός Πανεπιστημίου την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου και θα «παραδοθεί» στους εορτασμούς και στα χάπενινγκ των πεζών παρέα με τους μουσικούς του δρόμου, τους ποδηλάτες, τους διάφορους καλλιτέχνες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Την ίδια μέρα θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα της πόλης, οπότε η απόδοση του δρόμου στους πολίτες θα δώσει μία νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες