ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Περικοπές μισθών προ των πυλών

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, το υπουργείο Εργασίας, έχει έτοιμη τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Δείτε τι προβλέπει. Πόλεμος Παναγόπουλου-Δασκαλόπουλου για τα περί συμφωνίας ΣΕΒ-ΓΣΕΕ.

 
Έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, κάτι που σημαίνει ότι έρχονται περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, τις επόμενες ημέρες θα τεθεί υπόψη της τρόικας, για να πάρει την τελική έγκριση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει:

*Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζομένων ανά επιχείρηση, θα είναι 12%.
*Η ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων να διαρκούν μέχρι 2 χρόνια (12+12 μήνες).
*Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ειδική ρήτρα για να αποφευχθούν ομαδικές απολύσεις. Όταν γίνεται κάποια απόλυση θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν τη μείωση μισθού.\
*Οι συμφωνίες για τις μειώσεις μισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας
*Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών-ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα μη μέλη των οργανώσεων. Θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν επιχειρησιακές συμβάσεις ή ομαδικές συμφωνίες ειδικών συνθηκών.
*Συμφωνίες για αποκλίσεις-μειώσεις μισθών θα μπορούν να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, όπου δεν υπάρχει σωματείο.
Κόντρα για τη συνάντηση ΣΕΒ-ΓΣΕΕ
Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του ΣΕΒ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε μελέτη την οποία παρέδωσε ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παναγόπουλος χαρακτήρισε "κατασκευασμένη" την είδηση, περί συμφωνίας ΓΣΕΕ-εργοδοτών, για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καθολική ισχύ και την επέκτασή τους.
Σε αντεπίθεση κατά της ΓΣΕΕ αλλά και όσων αντέδρασαν στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, πέρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από το βήμα Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε, στο περιθώριο του Συνεδρίου, ότι στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που έγινε στα γραφεία του ΣΕΒ, ήταν παρούσα και η διοίκηση της ΓΣΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τη ΓΣΕΕ διαπραγματευόταν ο ίδιος επί έξι ώρες.
Στην ομιλία του, ωστόσο, δεν είπε ότι υπήρξε συμφωνία αλλά ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες