ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Δέσμη μέτρων με χρονοδιαγράμματα

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλαγές στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις στην κορυφή του σχεδίου των 100 ημερών.

Αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική επιστρέφει από την «παγωμένη» Βαρσοβία ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

 Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων με αναπτυξιακή προοπτική θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός έχοντας κάνει κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αναμένοντας το τετ-α-τετ στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη με τον Στρος Καν, σχεδιάζει «άλματα» αφενός στην κατεύθυνση αποσαφήνισης του πλαισίου για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και αφετέρου στο άμεσο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων - ειδικά όσων συνδέονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της προσεχούς τριετίας.
Η «εκκίνηση» θα δοθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει αναλυτικά τη δέσμη των προτεραιοτήτων και το χρονοδιάγραμμα που τις συνοδεύει. Ταυτόχρονα οι υπουργοί, που επρόκειτο να καταθέσουν προς συζήτηση σχέδια νόμου, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα αναφερθούν λεπτομερώς στα αναγκαία βήματα που θα τους «επιτρέψουν» να υλοποιήσουν τις αποφάσεις εντός προθεσμιών.
Πέραν των σχεδίων νόμων και της παρουσίασής τους, ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής «ατζέντας» αφορά την ενημέρωση που θα γίνει από την υπουργό Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη για τη σύσταση του Φορέα Υδρογονανθράκων.
Αφορά μια συζήτηση που «ακροθιγώς» ξεκίνησε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι με τον αυτονόητο προσεκτικό τρόπο από τα συναρμόδια υπουργεία, Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Εξωτερικών. Στη δε πρόσφατη σύσκεψη με αναπτυξιακή ατζέντα, οι συμμετέχοντες υπουργοί, όπως ο κ. Χάρης Παμπούκης, πρότειναν -σύμφωνα με πληροφορίες- την επιτάχυνση των ενεργειών για την έρευνα με στόχο την εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι η όλη διαδικασία για την έναρξη των ερευνητικών διαδικασιών απαιτεί χρόνο και συγκεκριμένα βήματα για τη διασφάλιση κατ' αρχάς του εθνικού συμφέροντος.
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση προσδιορίζει την «αφετηρία» της διαδικασίας περί τον ερχόμενο Φλεβάρη, οπότε και θα καθοριστούν οι όροι για την προκήρυξη των μελετών προς τους ιδιώτες. Επισημαίνεται δε από κυβερνητικές πηγές ότι παρότι ενδείξεις «παραινούν» την έρευνα μεταξύ άλλων προς το Αιγαίο (ανατολικά της Θάσου και κοντά στον Θερμαϊκό), φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ένα βήμα από το να αποφασίσουν το ξεκίνημα των ερευνών (νωρίτερα από δύο χρόνια δεν μπορεί να μπει «τρυπάνι», εκτιμούν οι επιστήμονες) στην πλευρά του Ιονίου (πέριξ του Κατακόλου).
Σε κάθε περίπτωση μέσω των μελετών στοχεύουν στο να αποκτήσουν καθαρό και ρεαλιστικό τοπίο για το αν είναι συμφέρουσα η συνέχιση της διαδικασίας (π.χ. η ποιότητα του προϊόντος, το βάθος ανεύρεσης και τα κονδύλια που απαιτούνται). Οι δε ιδιώτες εκτιμάται ότι διά της μακροπρόθεσμης οπτικής θα επιδιώξουν να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει «εχέγγυα» από τις μελέτες για να συνεχίσουν στον σχεδιασμό της έρευνας.
ΜεταρρυθμίσειςΚατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα «διασχίσει» με την παρέμβασή του την κρίσιμη συγκυρία, θέτοντας τις «κόκκινες γραμμές» για τυχόν καθυστερήσεις και «κραδαίνοντας» την ανάγκη για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου των 100 ημερών. Το εν λόγω Σχέδιο αφορά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, από την εξυγίανση των ΔΕΚΟ και τις αποκρατικοποιήσεις, τη Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) σε διάφορους τομείς, μέχρι τις ευρύτερες περικοπές δαπανών στο κράτος και το «μαχαίρι» στην παθογένεια στον χώρο της Υγείας, όπου ετοιμάζονται συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων.
Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ, όπως αναμένεται, θα αναφερθεί στη σημασία των αποφάσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και στους βασικούς στόχους, καθώς και στην αναπτυξιακή ομπρέλα που πρέπει να ανοίξει η κυβέρνηση με ταχείς ρυθμούς - κυρίως για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Εισήγηση από τον Αν. Λοβέρδο
Οι παρεμβάσεις στην Υγεία
Αν και η «καυτή» απόφαση για το μέλλον των εργασιακών θεμάτων (επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα κ.ά.) θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση, όπως αναμένεται, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό ιδιαιτέρως σημαντικές πρωτοβουλίες.
Η προετοιμασία έχει ήδη λάβει τη μορφή σχεδίων νόμων, για τα οποία θα ζητήσουν την έγκριση οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας αποτελούν τον φάκελο που έχει ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ανάψει το «πράσινο φως» στις υπηρεσίες του για τη σκιαγράφηση του Υγειονομικού Χάρτη μέχρι τον προσεχή Μάρτη - ώστε να προχωρήσει στις παρεμβάσεις στη δομή του νοσοκομειακού οικοδομήματος. Θα συζητηθούν επίσης σχέδια νόμου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και το σχετικό για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Χρ. Παπουτσής).

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες