ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Στενό μαρκάρισμα Λοβέρδου στους διοικητές

Υπό την ασφυκτική πίεση της ηγεσίας του υπουργού Υγείας, ιδίως του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα κ. Νίκου Πολύζου, θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει καθιερώσει η ηγεσία του υπουργείου ώστε να ελέγχει τις «επιδόσεις» τους στη διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των οποίων είναι επικεφαλής. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, ώρα 13.30, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι.

Το σημερινό «ραντεβού» κλείστηκε πριν από έναν μήνα, στις 29 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός είχε καλέσει –και συναντήσει-  περίπου 30 διοικητές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), της 6ης (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Κρήτη) για να τους απευθύνει αυστηρές συστάσεις και οδηγίες για περιστολή κυρίως των φαρμακευτικών αλλά και λοιπών δαπανών των μονάδων υγείας. Τότε μία λέξη κυριαρχούσε στη συνάντηση: η λέξη «νοικοκύρεμα» όσο και ο υφυπουργός κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Πολύζος που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη.

Άλλη μία συνάντηση είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου, ενώ είναι σαφές ότι όλα αυτά εξελίσσονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Τρόικας, η οποία έχει στοχοποιήσει τον τομέα της υγείας ως τον πλέον ενδεικνυόμενο για περικοπές.

Το κρίσιμο τρίμηνο των διοικητών του ΕΣΥ


Σήμερα, στο ΕΚΕΠΥ, συνομιλητές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα είναι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «οι διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας». Πρόκειται για τους διοικητές οι οποίοι έχουν υπογράψει το περίφημο Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, κατ’ αναλογία με το περιεχόμενο του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με αυτό, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συμφωνούν σε «πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων  αλλά και σε συσχέτιση με τις απαιτήσεις του Μνημονίου που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου της Υγείας εκτείνεται από τον (περασμένο) Οκτώβριο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Κατά το τρίμηνο αυτό ουσιαστικά αξιολογούνται σε μια σειρά βασικών δράσεων οι διοικητές. Όσοι επιτύχουν τους στόχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 θα παραμείνουν στο ΕΣΥ. Την ίδια ημερομηνία για κάποιους θα σημάνει η λήξη της θητείας τους ενώ για κάποιους τυχερούς  θα υπάρχει και… δεύτερος γύρος. Το 2ο κρίσιμο τρίμηνο αρχίζει να μετρά από τον ερχόμενο Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο. Πάντως, η νοσοκομειακή πραγματικότητα όπως μετριέται με τους δείκτες του μνημονίου δεν αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι «υποχρεώσεις» των διοικητών βάσει του μνημονίου και τα κρίσιμα χρονοδιάγραμματα

- Λογιστικός έλεγχος σε αποθήκες και αποθέματα (έως την 1η Νοεμβρίου),
- Κωδικοποίηση υλικών και φαρμάκων (έως την 1η Νοεμβρίου)
- Κατάρτιση, έγκριση και πιστοποίηση ισολογισμών χρήσης 2009 (έως το τέλος Νοεμβρίου)
- Εκτέλεση προϋπολογισμού 2011 με τη διπλογραφική μέθοδο (έως το τέλος Νοεμβρίου)
- Διπλογραφικό σύστημα με ενημέρωση λογαριασμών (από 1η έως 31η Δεκεμβρίου)
- Πλήρη λειτουργία διαχειρίσεων - απογραφές (από 1η έως 31η Δεκεμβρίου)
- Τακτοποίηση όλων των υποχρεώσεων και απαιτήσεων εννεαμήνου 2010 (από 1η έως 31η Δεκεμβρίου).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες