ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/12/10

Στο στόχαστρο 5 κατηγορίες φοροφυγάδων

Γιατρούς με τραπεζικές καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και «προκλητικά» χαμηλά εισοδήματα, οίκους μόδας με τεράστιες εισπράξεις που τις έκρυβαν από την Εφορία, φορολογούμενους με πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά για να μην πληρώνουν ΦΠΑ, αλλά και φοροδιαφυγή-μαμούθ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ερευνά το ΣΔΟΕ, το οποίο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχε επιβάλει πρόστιμα 4 δισ. ευρώ.


Γιατρούς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, ανα
Γιατρούς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και πολυτελή σκάφη αναψυχής που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, ανακάλυψε το ΣΔΟΕ
 
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του MEGA, αποκάλυψε ότι έχουν εντοπιστεί ακόμη και «περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ και στους υπαλλήλους τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταθέσεις μεγάλων ποσών στο εξωτερικό». Ο κ. Καπελέρης επεσήμανε ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της προέλευσης των ποσών που οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν εξαγάγει σε τράπεζες του εξωτερικού. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται:
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι τώρα 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι τώρα 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις
  • 2.250 γιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού με συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα 206.000 ευρώ σε 3 έτη, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει καταθέσεις συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Αλλος γιατρός με συνολικά εισοδήματα 399.000 ευρώ την ίδια περίοδο είχε καταθέσεις 4 εκατ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει ήδη σε δέσμευση των καταθέσεων.
  • Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολυτελή σκάφη αναψυχής αξίας έως και 40.000.000 ευρώ που τα είχαν δηλώσει σαν επαγγελματικά, για να αποφύγουν την καταβολή του ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης. Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει 299 πολυτελή σκάφη και πλοία αναψυχής. Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες των σκαφών εμφανίζονταν να νοικιάζουν τα σκάφη τους σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ακόμη και σε πεθαμένους. Ηδη πάνω από 60 ιδιοκτήτες, των οποίων τα σκάφη δεσμεύτηκαν, έσπευσαν να δηλώσουν την πραγματική χρήση των σκαφών τους και έχουν πληρώσει ποσά ΦΠΑ συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Μόδιστροι

  • Οίκοι μόδας που αποκρύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεών τους. Σε μόνο μία περίπτωση, ενώ είχαν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα 35.000 ευρώ, οι πραγματικές εισπράξεις ανέρχονταν σε 1,5 εκατ. ευρώ.
  • 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, όπου πραγματοποιούνται εργασίες επισκευών σε μεγάλα εμπορικά πλοία που έρχονται από το εξωτερικό χωρίς να επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το ΣΔΟΕ έχει διαπιστώσει δραστηριότητες, συνολικού ύψους πολλών δισ. ευρώ, να «περνούν απαρατήρητες». Μπορεί η επισκευή να κοστίζει 2 και 3 εκατ. ευρώ και να μην κόβεται τίποτα, κανένα παραστατικό, λέει ο κ. Καπελέρης.
  • Φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν «ανεπάγγελτοι» ή «εργάτες» βρέθηκαν να κατέχουν υπερπολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών.
Επιπλέον φόρος 5.465 € κατά μέσο όρο
20.295 εκκαθαριστικά - «φωτιά»
Εκκαθαριστικά σημειώματα - «φωτιά» θα λάβουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα 20.295 φορολογούμενοι. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2009, ο οποίος φθάνει κατά μέσο όρο τα 5.465 ευρώ και μάλιστα θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων απέστειλε και την 13η παρτίδα 68.030 εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τα οποία προκύπτει ότι:
  • 20.295 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 109,32 εκατ. ευρώ.
  • 21.855 είναι πιστωτικά με επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 23,38 εκατ. ευρώ.
  • 25.880 είναι μηδενικά.
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι τώρα 5.572.354 φορολογικές δηλώσεις που αντιστοιχούν σε φόρο 1,82 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν από την εφορία για να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες