ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/12/10

Οι ρυθμίσεις για τις συμβάσεις

Τα βασικά σημεία στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση για τις συμβάσεις, μετά τη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό. Πότε θα υπερισχύουν οι κλαδικές και πότε οι επιχειρησιακές.
 
Στην τελική ευθεία έχουν μπει πλέον οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής μάλιστα έγινε σύσκεψη για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενώ μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνης, αντίστοιχα.

Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να ορίζει και να συγκεκριμενοποιεί τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών και δεν είναι τίποτε άλλο από το να ισχύουν αυτές μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις ενώ θα έχουν συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης.
Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση θέλει οι προϋποθέσεις να ορίζονται ρητά και η αξιολόγησή τους να γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Η περίοδος της εφαρμογής του μέτρου δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη (1+1) και κατά την περίοδο αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δυνατότητα απολύσεων.
"Κόκκινη γραμμή" παραμένει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.
Για να ικανοποιηθούν όμως και οι κοινωνικοί εταίροι, το υπουργείο ετοιμάζει τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, να παρέχεται στις περιπτώσεις όπου η σύμβαση θα υπογράφεται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.
Να σημειωθεί πάντως πως στο μνημόνιο ορίζεται ότι "οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν από τις συλλογικές", ενώ στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η αναφορά ότι "η κυβέρνηση υποχρεούται να νομοθετήσει χωρίς επαχθείς περιορισμούς".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες