ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/12/10

Κρίση στη ΓΣΕΕ για συμβάσεις

Σε διάσπαση οδηγείται η ΓΣΕΕ με την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου να εξελίσσεται επεισοδιακά. Αποχώρησαν οι παρατάξεις της Ν.Δ. , του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνο το ΠΑΣΟΚ στο προεδρείο. Φωνές και κριτική στον Γ.Παναγόπουλο για συμφωνία στις συμβάσεις, κάτω από το τραπέζι.

 
Επεισοδιακά εξελίσσεται το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ που συγκλήθηκε εκτάκτως για το θέμα των συμβάσεων εργασίας. Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου - η πλέον κρίσιμη για την ενότητα της ΓΣΕΕ- λαμβάνει τροπή απομόνωσης του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλου και της ΠΑΣΚΕ και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αίτημα για νέες εκλογές για το προεδρείο της ΓΣΕΕ, καθώς αποχώρησαν ήδη, η ΔΑΚΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ.
Το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις εργατικές ενώσεις φαίνεται πως τουλάχιστον στο εσωτερικό της Γενικής Συνομοσπονδίας τινάχθηκε στον αέρα καθώς έχει ήδη αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Μπουζούλας που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ (ΝΔ) ενώ πριν από λίγο πήρε το δρόμο εκτός της αίθουσαν και η παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ).
Ήδη το ΠΑΜΕ έχει ταχθεί εναντίον της γραμμής Παναγόπουλου, έτσι η ΠΑΣΚΕ θα είναι η μόνη παράταξη που θα εκπροσωπείται στο προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου γίνεται μέσα σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ διεκόπη πολλές φορές από συνέδρους οι οποίοι ζήτησαν να αποχωρήσει από το βήμα του ομιλητή και του απέδωσαν συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την κυβέρνηση για να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές, έναντι των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων κατ'απαίτηση της τρόϊκας.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσε τη συγκατάθεσή του στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, απέδωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε κακόβουλες προθέσεις και παρέπεμψε στα όσα συνέβησαν με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο Reuters, όπου όπως υποστηρίξε, τα λεγόμενά του είχαν διαστρεβλωθεί. Στη συνέντευξη ο Γ.Παναγόπουλος φερόταν να υποστηρίζει πως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, εκτός από τα μέτρα που έχει εφαρμόσει.
Στο κλίμα γενικής αμφισβήτησης για το εάν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η ΠΑΣΚΕ προχώρησαν ή όχι σε συγκατάθεση για τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις συμβάσεις, τίποτε δεν αποκλείει κοινό αίτημα όλων των παρατάξεων -πλην ΠΑΣΚΕ- για νέες εκλογές στη ΓΣΕΕ.
Έντονες διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο

Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο και χθες βράδυ, έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, με τιθς πληροφορίες να αναφέρουν ότι πριν την τελική διατύπωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί το μίνιμουμ συναίνεσης με τις εργατικές ενώσεις.
Ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε σχέδιο τεσσάρων σημείων για το θέμα:
*Όριο δύο χρόνων για ισχύ επιχειρησιακών συμβάσεων
*Πλαφόν 12% σε μείωση μισθών
*Ρήτρες διαφύλαξης απασχόλησης σε επιχειρήσεις με ισχύ επιχειρησιακής σύμβασης
*Επέκταση κατά περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων
Επιστολή Παναγόπουλου
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με επιστολή του χθες προς την Λ.Κατσέλη, τονίζει ότι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συζήτηση είναι να προσδιοριστούν ρητά, τα κριτήρια που θέτουν μία επιχείρηση σε κίνδυνο και της επιτρέπουν να συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση, ρήτρες ασφαλείας για την αποφυγή απολύσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις και διατήρηση του δικαιώματος επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, μία επιχείρηση να χάνει το δικαίωμα προσφυγής σε ειδική σύμβαση εάν έχει προχωρήσει σε απολύσεις το προηγούμενο 6μηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες