ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

4/12/10

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - Κορέας

Σε ιστορική συμφωνία για τις εισαγωγές και την πώληση αυτοκινήτων κατέληξαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, καθώς ο ανταγωνισμός απειλούσε να τινάξει στον αέρα τις αυτοκινητοβιομηχανίες και των δύο χωρών.
 
 
Ο ανταγωνισμός της Νότιας Κορέας στη βιομηχανία αυτοκινήτων οδήγησε Ουάσινγκτον και Σεούλ να καταλήξουν στους όρους για την κύρωση της διμερούς συμφωνίας "ελεύθερου εμπορίου", που θεωρείται η σημαντικότερη μετά τη NAFTA.     
Αν και η εμπορική συμφωνία υπεγράφη αρχικά την 30ή Ιουνίου 2007, η κύρωσή της καθυστέρησε λόγω των προστριβών και των διαφωνιών για θέματα όπως τα αμερικάνικα αυτοκίνητα και το άνοιγμα της αγοράς βοδινού της Νότιας Κορέας.
Έτσι,  τη Παρασκευή μετά από διαπραγματεύσεις στο Μέριλαντ η συμφωνία επετεύχθη παρά τους φόβους των βιομηχάνων στις ΗΠΑ για πλήγμα στις εξαγωγές και τις πωλήσεις. Οι όροι της συμφωνίας αναμένεται να διχάσουν τους Δημοκρατικούς, κάτι που σημαίνει ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να βασιστεί στους Ρεπουμπλικάνους για την κύρωσή του.
Ωστόσο, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα εξέφρασαν ικανοποίηση για την επίτευξη, μετά από τρία χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών, της διμερούς συμφωνίας "ελεύθερου εμπορίου" .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα ενισχύσει τις αμερικανικές εξαγωγές κατά περίπου 11 δις δολάρια και θα στηρίξει περίπου 70.000 θέσεις εργασίας στη χώρα του, ενώ ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ είπε ότι θα έχει "τεράστια οφέλη και για τις δύο χώρες".

"Η συμφωνία είναι ουσιώδης. . . αντανακλά τα συμφέροντα και των δύο χωρών με έναν ισορροπημένο τρόπο και θέτει τα θεμέλια για αμοιβαία κέρδη", είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το νοτιοκορεάτικο κοινοβούλιο και το αμερικάνικο Κογκρέσο να κυρώσουν τη συμφωνία το συντομότερο.
Παράλληλα, το αμερικανικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο στην Κορέα χαρακτήρισε τη συμφωνία πλαίσιο για "ελεύθερο και δίκαιο" εμπόριο.
Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σε μερικές ημέρες, αφού οι διαπραγματευτές των δύο κρατών καταλήξουν για τις λεπτομέρειες και αναφέρουν στους προέδρους, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες